Италианката Марта Басино спечели титлата в супергигантския слалом на Световното първенство по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Мерибел.

26-годишната Басино измина трасето за 1:28.06 минута след силно каране в последния сектор на пистата и записа първи успех в кариерата си в тази дисциплина. Така тя завоюва трети медал в кариерата си от първенства на планетата след златото в паралелния слалом от Кортина Д'Ампецо 2021 и бронзово отличие в отборната надпревара в Оре 2019.

  "Много съм щастлива от начина, по който карах и от това, което постигнах. Все още не мога да повярвам, но усещам, че карах добре, че бях с добър ритъм, невероятно е. Това е първата ми победа в тази дисциплина, странно е, че я постигнах точно тук на Световното първенство. Направих фантастична последна част, щастлива съм и съм уверена във възможностите си", каза Басино след успеха.

Италианката има шест победи за Световната купа до момента, като всичките са в дисциплината гигантски слалом.

Звездата на алпийските ски Микаела Шифрин (САЩ) остана втора на 11 стотни от секундата, след като допусна няколко неточности по време на спускането си.

Американката, която е златна медалистка в дисциплината от Оре 2019, завоюва 12-и медал от световен шампион в кариерата си, доближавайки рекорда от 15 отличия на германката Кристъл Кранц. Шест от отличията на Шифрин са златни, а останалите три сребърни и три бронзови.

Третото място разделиха Корнелия Хютер (Австрия) и Кайса Викхоф Лий (Норвегия) с пасив от 33 стотни.

Световното първенство продължава утре със супергигантския слалом за мъже.

Дир.бг