Капитанът на националния отбор по джудо Ивайло Иванов ще пропусне Европейската открита купа в София този уикенд заради контузия на коляното.

"Получих удар в коляното по време на турнира в Португалия, не е сериозно, но преценихме с треньорския и с лекарския екип да почивам около 15 дни. Не искаме да рискуваме, а да се съсредоточим върху големите състезания тази година. Трябва да се възстановя физически и психически. Винаги съм искал да се боря в България, защото най-голямата ми цел е да мотивирам децата да влезят в залата", каза Иванов на пресконференция днес.

Той получи парична премия от президента на БФДжудо доц. Румен Стоилов за титлата, спечелена на турнира Гран при в Португалия преди две седмици.

"В Португалия бях много спокоен, работим върху това, работим професионално. Получих правилните съвети от Ален Шмид. Той ми каза, че няма значение дали съм първи или втори, важното е да си свърша работата. И нещата се случиха по най-добрия начин. Бях добре подготвен, физически и психически се чувствах много силен", добави Иванов.

Мениджърът на тима Ален Шмит очаква България са класира 4-5 състезатели за олимпийските игри в Париж 2024.

"Ивайло е професионалист. Иска да учи и да се развива. Той работи всички ден и иска да бъде шампион. Аз една година съм в България, но виждам голям потенциал в националния отбор. Ако всеки взема пример от Ивайло, ако тренира всеки ден, ще има успехи в джудото. Аз лично очаквам, България да има 4-5 състезатели на олимпийските игри в Париж", каза Шмид.

Над 400 състезатели от над 40 държави ще участват на Европейската открита купа по джудо за мъже и жени в София, която е квалификация за олимпийските игри Париж 2024. Схватките са през уикенда (11-12 февруари) в "Арена Асикс".

България ще бъде представена с 40 състезатели, сред които Янислав Герчев, Денислав Иванов, Марк Христов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова, както и млади състезатели.

Гост на турнира ще бъде Ласло Тот (Унгария), президент на Европейския джудо съюз.

"Очертава се много силно състезание, въпреки че 60-70 състезатели се отказаха по различни причини. Но има над 400 участници. Ивайло Иванов, за съжаление, няма да стартира заради контузия", каза доц. Румен Стоилов.

Той добави, че федерацията все още няма финансиране, но очаква изплащането на сумите да започне до две седмици.

"Тя и държавата няма бюджет, не сме само ние в спорта. Хубаво е, че можем да разговаряме с ръководителите на Министерството на спорта. Финансиране все още няма, има проекто-договори, които не са подписани. Аз съм убеден, че до две седмици ще започнат разплащания", добави президентът на централата.

Той разкри, че финансирането в джудото е свързано изключително много със средства, защото точки за ранглистата се печелят един месец преди олимпиадата, а турнири има всеки месец.

"Обществото и Министерството на спорта трябва да разбере, че всеки спорт си има специфика. Джудото е един от малкото спортове, които набирането на точки свършва един месец преди началото на олимпийските игри. В момента имаме четирима състезатели в квотите, но ако те пропуснат три състезания отпадат. Ако няма адекватно финансиране да ходим на състезания, няма как да стане. Те са най-важното. Миналата година само за турнири държавата ни беше отпуснала 420 хиляди лева, а ние похарчихме 800 хиляди", каза още Румен Стоилов.

БТА