Община Пловдив официално отпусна 32,7 милиона лева да довършването на стадионите на футболните Ботев и Локомотив.

Решението бе одобрено с 46 гласа "за" и един "против" на общинското заседание, което премина под обсада на фенове и на двата клуба.

Сумата ще бъде отпусната в следващите три бюджетни години по равно и за двата клуба. Тази година те ще получат по 5 358 699 лева, през 2024-а по 5 500 586 лева, а през 2025-а по 5 500 586 лева.

Освен това общината ще сформира две постоянни комисии, които ще следят за изпълнението на проектите и изразходването на отпуснатите средства.

Стадион "Христо Ботев", известен в града като "Колежа", бе започнат още от Цветан Василев през 2014-а, но след случилото се с КТБ, строителните дейности спряха.

Така се започна истинско ходене по мъките за феновете на Ботев, а до този момент държавата осигури 25 милиона лева, които не бяха достатъчни. След тях общината изтегли заем за отпускане на нови 12 милиони, а с днешните гласувани малко над 16 милиона, общата сума на стадиона ще надхвърли 50 милиона лева.

При Локомотив нещата не са в такива размери, защото стадионът се строи на части и едната трибуна вече е напълно готова с получен акт 16.

В момента се извършват строителни дейности по други две трибуни, а и цялата конструкция на стадион "Лаута" е доста по-опростена и коства по-малко средства.

Все пак и неговото довършване наложи гласуването на допълнителни 16,5 милиона лева.

Дир.бг