Частни инвеститори, свързани с катарското кралско семейство са само едни от кандидатите за закупуване на "Манчестър юнайтед", съобщава "Скай спортс". Преди дни стана ясно, че група от Катар има намерение да се включи в наддаването.


С тях вече е осъществен контакт, за да се провери дали интересът им е сериозен. Катарците, които са описвани като "група частни лица с голямо богатство" вече са регистрирали интереса си в инвестиционната банка Raine Group, която е ангажирана с продажбата на "Юнайтед".


Собствениците от американската фамилия Глейзър обявиха през ноември, че са склонни да продават. Те притежават "Юнайтед" от 2005 г., купувайки го за 790 милиона паунда. Сега исканата сума е около 6 милиарда.


Цената на клуба на стоковата борса в Ню Йорк обаче е 3.2 млрд. паунда.


Според "Скай спортс" през следващата седица се очакват четири сериозни оферти.


Останалите са на британския бизнесмен сър Джим Ратклиф, както още от САЩ и Саудитска Арабия. Твърди се, че Ратклиф вече работи с банките JP Morgan и Goldman Sachs, които да финансират сделката. Също така двете финансови институции са готови да предоставят финансиране за покриване на съществуващия дълг на "Юнайтед", който е в размер на 660 млн. паунда.


На интереса от Катар се гледа скептично заради постоянните критики към държавата за правата на човека. Емирствоо обаче иска да надгради над успеха си от организирането на световното първенство по футбол в края на 2022 г.


Инвеститорите с интерес към "Юнайтед" са подкрепени от дъжавата, но не са от "Катар спортс инвестмънтс", които притежават ПСЖ.

Дневник