Швейцарката Ясмин Флюри сензационно спечели световната титла в спускането за жени от програмата на първенството на планетата по ски-алпийски дисциплини в Куршевел/Мерибел, Франция.

Флюри се спусна с втори стартов номер по трасето и времето й 1:28.03 минута остана недостижимо за останалите участнички до края на състезанието.

29-годишната швейцарка няма сериозни успехи в кариерата си, като при предишни участия на Световни първенства нито веднъж не е влизала в топ 10, а за Световната купа има една-единствена победа в Супер-Г преди пет години.

Втора в спускането завърши австрийката Нина Ортлиб с изоставане от четири стотни след победителката.

Призовата тройка допълни още една представителка на Швейцария - Корин Зутер на 12 стотни след Флюри. Зутер е световна шампионка в спускането от предишното първенство в Кортина д'Ампецо преди две години, а сега отново спечели медал, макар че не успя да защити титлата си.

Голямата фаворитка София Годжа бе дисквалифицирана, след като не успя да премине чисто през една от вратите в долната част на трасето. Италианката има два медала - сребърен и бронзов, от световни първенства и мечтаеше да спечели титла, но не направи най-доброто си каране и не успя да подобри времето на Флюри, а след финала бе дисквалифицирана.

"Разочарована съм. Всички очакваха титла от мен, дадох всичко от себе си, но не успях да взема поне медал. Болезнено е", каза Годжа.

Двукратната световна шампионка от Кортина 2021 Лара Гут-Бехрами остана едва девета в спускането в Мерибел на 0.71 секунди след победителката.

Водачката за Световната купа Микаела Шифрин, която преди два дни спечели сребро в Супер-Г, не взе участие в спускането.

Класиране в спускането за жени от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини: 1. Ясмин Флюри (Швейцария) - 1:28.03 минута 2. Нина Ортлиб (Австрия)      - на 0.04 секунди 3. Корин Зутер (Швейцария)    - на 0.12 4. Корнелия Хютер (Австрия)  - на 0.37 4. Мирям Пухнер (Австрия)     - на 0.37 6. Илка Щухец (Словения)      - на 0.42 /БТА