Реал (Мадрид) спечели за осми път Световното клубно първенство, след като победи със зрелищното 5:3 Ал Хилал (Саудитска Арабия) на финала в Рабат (Мароко). "Белия балет" контролираше срещата през голяма част от времето, но арабите в един момент дори можеха да вкарат и четвърти гол и да създадат още трудности на гранда. По два гола вкараха Винисиус Жуниор и Федерико Валверде, а едно попадение и асистенция записа Карим Бензема. За последен път испанският колос е печелил този турнир през 2018-а година.

"Златната топка" на световния футбол Карим Бензема се завърна в състава на Реал (Мадрид), след като пропусна два мача подред преди това. Марко Асенсио и Едер Милитао също бяха измъчвани от травми, но седнаха на пейката в тази среща.

И Бензема показа какво е влиянието му върху отбора, след като в 13-ата минута изработи първото попадение в мача. Той изведе зад защитата Винисиус Жуниор и бразилското острие откри резултата.

В ответната атака Лусиано Вието пропусна да изравни, но в 18-ата минута вече стана 2:0 с атрактивно изпълнение от въздуха на Федерико Валверде. Но в 26-ата минута Муса Марега наказа разсеяната игра на защитата на Реал. Той получи топката от Мохамед Кано, изскочи още от центъра от засадата и сам срещу вратаря Андрий Лунин не сбърка – 1:2.

В началото на второто полувреме Бензема вкара за 3:1, като този път Винисиус Жуниор му подаде. Федерико Валверде покачи на 4:1 само след още 4 минути, засичайки центриране от тъча на Дани Карвахал.

Головото шоу продържи с нови две попадения, като най-напред Ал Хилал върна един гол чрез Лусиано Вието, а в 69-ата Винисиус отбеляза второто си попадение и пето за Реал след подаване на Дани Себайос. Вието оформи крайния резултат в 79-ата минута след комбинация с Михаел Делгадо. Минути по-късно Ал Хилал изтърва страхотна възможност за четвърти гол чрез резервата Насер Ал Даусари.

Миналата година Световен клубен шампион стана отборът на  Челси, който се наложи на финала с 2:1 над Палмейрас (Бразилия) след продължения./БТА