Първенството в гръцката втора дивизия е временно преустановено. Проблемите на това ниво на футбола в Гърция са много, но основният е финансов – огромната част от отборите не могат да покриват разходите си дори по обезпечаването на мачовете.

В гръцкото първенство се превеждат суми два пъти в годината от министерството на спорта на страната. Според всички обаче, те са прекалено малко и Управителният съвет на Лигата реши да спре първенството. В подписката се включиха всичките 26 клуба от двете втори дивизии, обединени от трудностите.

"Единодушно Управителният съвет реши спирането на първенството да продължи за неопределено време, но и да създаде комисия, която да проведе разговори с органите, отговорни за разрешаването на проблема. Изразяваме тревогата си, че ако не бъде намерено справедливо решение, продължаването на първенството става невъзможно. И това ще бъде черно петно в историята на гръцкия професионален футбол. Ние винаги сме били готови за конструктивен диалог и се надяваме, дори в този последен момент, че всички съответни органи ще бъдат наясно с проблемите на устойчивостта на Super League 2 и ще допринесат възможно най-много за намирането на решения, взаимно изгодни както за държавата, така и за нас“, се казва в официалното писмо.

До момента в гръцката втора лига са се изиграли 13 кръга, а самата Суперлига 2 е разделена по географски критерий – северна и южна. Победителите в двете групи печелят автоматична промоция за Суперлига 1.

Проблемите ескалират и от рязката инфлация, и от трудното намиране на евтини играчи. Тъй като голяма част от отборите във втора дивизия са от малки градове, то и посещаемостта не е голяма, така че не може да се очаква приходи от билети. Единственото финансиране остава от рекламодатели, от бизнесите на собствениците и от отчисленията от букмейкъра, който има договора. Пари от телевизионни права се превеждат два пъти в годината, които обаче са на базата на процент от общото излъчване.

Хората от втородивизионните клубове явно няма как да разчитат на помощ и от богатите отбори. Собственикът на Олимпиакос и английския Нотингам Форест Вангелис Маринакис вече заяви, че не се интересува от проблемите на тези отбори. Според него, ако те самите не могат да се оправят икономически, то явно няма необходимост от съществуването на това първенство. /БТА