Естонецът От Тенак спечели рали Швеция, втори кръг от Световния рали шампионат.

Световният шампион за 2019 година Тенак с "Форд Пума" зае лидерската позиция в състезанието в края на съботния ден и успя да я задържи и във финалните три етапа в неделя. Тенак завърши с аванс от 18.7 секунди преднина пред ирландеца Крейг Брийн ("Хюндай i20 N") и донесе първа победа на тима си М-Спорт от повече от една година.

На трето място остана белгиецът Тиери Ньовил, също с Хюндай i20 N. Ньовил, който спечели четири етапа в съботния ден, даде най-бързо време и в предпоследния 17-и етап. Така той завърши на точно 20 секунди от Тенак и съвсем малко не му стигна, за да окупира поне втората позиция.

Преди последния етап Брийн, който участва само в някои състезания от Световния рали шампионат, нарочно предизвика 10-секундно наказание, за да даде възможност на съотборника си Ньовил да го изпревари, но белгиецът допусна грешка в решителната отсечка и така в крайна сметка се оказа трети.

Финландецът Кале Рованпера, който кара "Тойота Ярис", приключи на четвърто място, а петицата се допълни от съотборника му Елфин Евънс от Великобритания.

В генералното след два кръга Тенак е водач с 41 точки, следван от световния шампион за 2022 година Рованпера с 38 точки и Ньовил с 32.

Следващият кръг от Световния рали шампионат е рали Мексико между 16 и 19 март. /БТА