Канзас Сити Чийфс е шампионът на Националната футболна лига (НФЛ) за сезон 2022. 

На Супербоул LVII на стадион "Стейт Фарм" в Глендейл, щата Аризона "вождовете" се наложиха с 38:35 над Филаделфия Ийгълс след победен фийлд гол на Харисън Бъткър осем секунди преди края на редовното време.

За Канзас Сити това е трета титла в клубната история след 1969 и 2019 година, като за куотърбека на отбора Патрик Махоумс и старши треньора Анди Рийд това е втори трофей "Ломбарди".

Срещата между двата най-добри отбора в Националната футболна конференция (Филаделфия) и Американската футболна конференция (Канзас Сити) бе очаквана с огромен интерес, тъй като противопостави двете най-добри нападения, а освен това бе и първи случай в историята на Супербоул, в който и двамата куотърбеци - Джейлън Хъртс и Махоумс, са представители на цветнокожото малцинство в САЩ.

Още в първите офанзивни серии звездите на двата отбора не разочароваха феновете. Хъртс изведе Ийгълс до 75-ярдов тъчдаун за 4:51 минути, който бе завършен от самия него с рън от първия ярд. След това Канзас отговори със 75-ярдов тъчдаун за 3:12 минути, при който Махоумс даде завършващо подаване към тайт енда Травис Келси за 18 ярда.

Чак след тези вълнуващи осем минути защитите на двата отбора показаха, че също смятат да се включат в играта. Първият критичен момент в мача дойде две минути половина преди края на първата четвърт, когато кикърът на Чийфс Харисън Бъткър пропусна да даде преднина на тима си. Той стреля от 42 ярда, но шутът му намери лявата греда.

С първото разиграване във втората четвърт Филаделфия поведе с 14:7. Това стана след страхотно подаване от 45 ярда на Джейлън Хъртс към уайд рисийвъра Ей Джей Браун, който улови топката в ендзоната между двама защитници на Канзас Сити.

Последва неуспешно нападение за "вождовете" и точно когато изглеждаше, че Филаделфия се устремява към преднина от два тъчдауна, Джейлън Хъртс направи фъмбъл. Куотърбекът изпусна топкат в средата на терена и тя бе овладяна от лайнбекъра Ник Болтън, който необезкоявано я занесе до ендзоната за 14:14.

Грешката, която допусна Хъртс, изглежда изобщо не му повлия и 24-годишният куотърбек на Ийгълс отговори с втория си тъчдаун по земя още при следващата офанзивна серия. Бившият възпитаник на университета в Оклахома методично изведе нападението до четвъртия ярд в полето на Канзас и завърши с рън левия си такъл Джордан Майлата и центъра Джейсън Келси за 21:14.

Това остави около две минути на Махоумс за отговор. Куотърбекът на "вождовете", който бе избран за "Най-полезен играч" на редовния сезон само преди броени дни, обаче усука контузения си десен глезен и напусна терена накуцвайки, а нападението на Филаделфия се завърна на терена, за да стигне до нови три точки след успешен шут на Джейк Елиът от 35 ярда за 24:14 на полувремето.

Само пет минути и половина след старта на второто полувреме Канзас Сити стигна до втори си офанзивен тъчдаун в мача чрез Айзия Пачеко. Рънинг бекът на "вождовете" бе оставен да пробива от първия ярд и безпроблемно записа името си сред реализаторите в двубоя.

Бързият тъчдаун доведе в подем в играта на Чийфс и тимът от щата Мисури успя да поведе за пръв път в резултата. Това се случи три минути след старта на последната четвърт, когато Махоумс направи тъчдаун подаване от пет ярда към Кадериъс Тони. С него Канзас Сити поведе с 28:27 в резултата.

Около минута по-късно Тони се отличи с още едно ключово отиграване. Уайд рисийвърът зае позиция на пънт ретърнър и не само улови изританата от Айрин Сипос топка, но успя да я върне почти до ендзоната на Филаделфия, спирайки на петия ярд. От там Махоумс взе нещата в свои ръце и с 4-ярдов пас към Скай Муур даде преднина от осем точки на тима си.

Грешките обаче не пречупиха Филаделфия и "орлите" стигнаха до изравняване по любимия си начин - с игра по земя чрез куотърбека Джейлън Хъртс. Хъртс първо хвърли 45-ярдов пас към Девонта Смит, който стигна до втория ярд на Канзас. Оттам лидерът на пенсилванци отбеляза тъчдаун, а веднага след това старши треньорът Ник Сириани избра да играе за две точки, които бяха реализирани с нов двуярдов рън на Хъртс за 35:35 само 5:15 минути преди края на редовното време.

Махоумс, за който това е трети Супербоул, обаче се упова на големия си опит и успя да източи часовника почти до самия му край, като освен това закара тима си до редзоната на съперниковия тим. За това му помогна и едно наказание за задържане на корнер бека Джеймс Брадбери срещу Джуджу Смит-Шустер, което бе крайно спорно и даде нова серия от даунове на Канзас в последните две минути на мача.

Така кикърът Бъткър получи топката на 27 ярда от вратата на Филаделфия и с удар право в средата донесе най-ценния трофей на тима си.

За "Най-полезен играч" на Супербоул LVII бе избран Патрик Махоумс. Той завърши мача с 21 успешни подавания от 27 опита за общо 182 ярда и 3 тъчдауна, както и 44 пробягани ярда. 

Неговият съперник Джейлън Хъртс записа 27 завършени подавания от 38 опита за общо 304 ярда. Той добави и 70 ярда по земя, както и три тъчдауна, но това не му стигна да спечели титлата при първата си поява на Супербоул.

На полувремето на мача близо 30-минутен концерт изнесе звездата на световната попмузика Риана, което бе първата и подобна изява от няколко години.

БТА