Ливърпул победи с 2:0 Евертън в 242-ото Мърсисайдско дерби и сложи край на серията си от четири поредни мача в първенството без успех. С трите точки от 23-ия кръг, "червените" вече са с 32 точки и изместиха Челси от 9-ото място в класирането. Точни за успеха бяха Мохамед Салах в 36-ата минута и Коди Гакпо в 49-ата. Евертън остава в последните три отбора, които са застрашени от изпадане, с 18 точки – само на 1 от Лийдс, който е първи над чертата.

Пристигналият от Съндърланд  Елис Симс можеше да открие сензационно резултата в полза на Евертън още в 6-та минута, но изпрати топката в тялото на защитника Джо Гомес. Ливърпул отговори с удар на Коди Гакпо в 19-ата минута, но топката мина покрай гредата.

И докато Евертън все повече поглеждаше в предни позиции, получи гол буквално след своя атака. Джеймс Тарковски удари гредата след изпълнение на ъглов удар. Но топката беше подета от домакините, които я пренесоха напред. Там Дарвин Нунес тръгна на скорост и намери Мохамед Салах. Египетското крило видя, че вратарят Пикфорд не е на мястото си и я вкара във вратата. В добавеното време на първото полувреме Ливърпул можеше да стигне до втори гол, но Нунес не беше прецизен.

Четири минути след подновяването обаче Коди Гакпо вкара първото си попадение за Ливърпул след трансфера на "Анфийлд". Салах изведе на тъча Трент Александър-Арнолд, който направи няколко крачки и пусна успореден пас за Гакпо и нидерландският талант от близо вкара във вратата за 2:0.

До края на мача Ливърпул имаше една чудесна възможност да вкара трето попадение, но Нунес я пропусна. След това Алекс Айоби от Евертън подаде на Том Дейвис, който обаче прати топката над горната греда.

БТА