Миналата нощ изтече срокът за подаване на оферти за “Манчестър Юнайтед”, след като в края на 2022-а американските собственици на клуба от семейство Глейзър го обявиха за продан или поне за покупка на миноритарен дял.

След много спекулации в последните седмици за броя и географията на кандидатите, офертите са две - от катареца Шейх Ясим бин Хамад Ал Тани, и от сър Джим Ратклиф, считан за най-богатия британец.


Шейх Ясим оглавява т. нар. напоследък “катарска оферта” за “Юнайтед”. Той е част от кралското семейство на емирството, притежава една от най-големите банка в страната - QIB, а също така фонд, фирми, бизнеси… Син е на бивш премиер.

В официално изявление от страна на бизнесмена се заявява следното:

Нашата цел е връщане на клуба към старата му слава. Офертата ни е изцяло без кредити чрез фондацията Шейх Ясим Nine Two. Искаме да инвестираме във футболните отбори, в тренировъчния център, стадиона, в по-голяма инфраструктура, във феновете и техните структури.

Визията на кандидатурата е "Манчестър Юнайтед" отново да бъде прочут с футболни постижения и смятан за най-великия футболен клуб в света."

В информацията се добавя, че на по-късен етап офертата ще бъде представена в детайли.

Според “Дейли мейл” цената, която поне на първо време Шейх Ясим е готов да плати, възлиза на около 4,5 милиарда паунда, при искани 6 млрд. от семейство Глейзър.

Шейхът е считан за почитател на “Манчестър Юнайтед”, като зад бизнес интереса му стояла и емоция. Поставя се въпросът за моралната страна, тъй като Катар продължава да се свързва с нарушаване но човешките прави и потъпкване на свободи. Правозащитни организации призоваха "Юнайтед" да загърби интереса от Близкия изток.

Големите въпроси обаче тук са доколко може да има конфликт на интереси заради това, че катарската държава на практика притежава “Пари Сен Жермен”. Емирството отхвърля, че има такъв казус, бизнесът на Шейх Ясим бил различен  от този на фонда, стоящ зад френския клуб.

Това тепърва ще се нищи, ако бъде приета офертата на шейха - и от Висшата лига, и УЕФА, макар че случаите един собственик да стои зад повече от един клуб вече станаха много. Сред тях са създадената покрай “Манчестър Сити” - “Сити футбол груп”, “Ред Бул”, която притежава “РБ Лайпциг” и “Залцбург”, и т.н. и т.н.


Втората оферта е на британския милиардер сър Джим Ратклиф (70 г.), също твърдящ за себе си, че е фен на “Юнайтед”. В интервю за “Фейненшъл таймс” наскоро той заяви, че е присъствал на знакови за “червените дяволи” събития и мачове, като например финала на Шампионската лига срещу “Байерн” през 1999 г.

Той е начело на групата “Инеос”, която е в химическата индустрия. Компанията спонсорира “Мерцедес” във Формула 1 и притежава отбор във ветроходството. Както и два футболни - “Ница” и “Люцерн”, съответно в лигите на Франция и Швейцария. Което също ни връща към горния спор.

Не е ясно на каква стойност е офертата на Ратклиф, който миналото лято бе сред кандидатите за “Челси”, преди клубът да се озове в ръцете на бизнесгрупа, начело с американеца Тод Боули, за около 4,25 млиарда паунда.

След това той заяви, че разговарял със семейство Глейзър за “Юнайтед”, но му било казано, че клубът не е за продан.

Финансовият експерт Кийрън Магуайър заявява пред Би Би Си, че стойността на 20-кратните шампиони на Англия е около 5 милиарда паунда. И че предвид фенската му маса по цял свят, бизнесът на “Юнайтед” потенциално възлиза на около 1 милиард паунда годишно - като оборот.

Говореше за интерес от поне още три страни към “червените дяволи” - от инвеститори в САЩ, Саудитска Арабия, а в последните дни тръгнаха спекулации, че и Илон Мъск следял ситуацията. Тези твърдения не се потвърдиха, офертите останаха само две.


Какво следва?


Процесът се управлява от финансовата група Raine, базирана в Съединените щати. Тя получи офертите, разговаря с кандидатите, даде поискана от тях информация за документите на клуба.

Сега всичко е в ръцете на Глейзър. Фамилията може да реши да продаде клуба, било то чрез преговори, за да иска своята цена, или директно. А може и да реши да продаде миноритарен дял, стига кандидатите да имат интерес към такова развитие.

Анализатори прогнозираха, че сделката може да стане факт до края на март, но по-реалистичната времева рамка е до края на сезона във Висшата лига през май. Ако изобщо има сделка.

ClubZ