Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на полуфиналите на турнира  на твърда настилка в Ротердам (Нидерландия) с награден фонд 2 милиона евро.

Димитров претърпя поражение от поставения под номер 6 руснак Даниил Медведев с 1:6, 2:6 за 80 минути.

Така 31-годишният хасковлия не успя да стигне до първи  финал в Тура на АТП от пет години, когато за последно игра за титлата в същата надпревара.

Българинът започна лошо мача, направи доста грешки  и загуби осем от първите девет гейма. След допуснатия ранен брейк във втората част Димитров се съвзе и успя да изравни за 2:2, като дори достигна  до 40:0 при подаването на съперника в петия гейм. Медведев се измъкна от трудната ситуация с пет поредни точки и това сякаш отново обърна хода на срещата, като до края руснакът взе 12 от следващите 16 разигравания, за да стигне до петата си победа в седем мача срещу  хасковлията.

"Получи се страхотен мач. Резултатът не показва реално каква битка беше на корта, беше много физически изискващо. Сега се чувствам все едно съм играл пет сета. Имаше един критичен момент във втория сет при 2:2 гейма и 0:40, така че съм доволен, че го приключих с 6:2. Може би той направи малко повече грешки. Но аз играх много добре и съм доволен от нивото си", коментира 11-ият в света Медведев веднага след срещата.

Димитров допусна 35 непредизвикани грешки срещу 19 на противника, което повлия. Той  все пак заработи 111245 евро и 180 точки за световната ранглиста, в която ще се изкачи с три места до 25-ото.

С победата Медведев пък си осигури завръщане в топ 10. Той очаква на финала победителя  от двубоя между Яник Синер (Италия)  и представителя на домакините Талон Грийспоор.

БТА