Правителствата на повече от 30 държави подготвиха писмо, в което призовават Международния олимпийски комитет (МОК) да изясни дефиницията за "неутралност" в търсенето на начин да позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват в международни състезания и предстоящите догодина Олимпийски игри в Париж, съобщи агенция АП.

"Докато тези фундаментални въпроси и съществена липса на яснота и конкретни детайли за работещ модел на "неутралност" не бъдат разгледани, ние не сме съгласни спортисти от Русия и Беларус да получат позволение отново да участват в международните състезания", се казва в писмото, получено от АП преди масовото му разпространение.

Сред подписалите се са официални лица от САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Германия. Тези пет държави излъчиха близо една пета от участниците на Олимпиадата в Токио през 2021 година.

Писмото е резултат от срещата на 10 февруари в Лондон между правителствени лидери, които изслушаха украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците нямат място на Игрите в Париж докато продължава инвазията на тази страна в Украйна.


Международният олимпийски комитет опитва да намери начин да позволи участие на руските спортисти на предстоящата Олимпиада, цитирайки мнения от експерти по човешките права от Обединените нации, които вярват, че атлетите не трябва да бъдат дискриминирани на базата на националността си. МОК иска спортистите от Русия и Беларус, който не подкрепят войната да могат да се състезават като неутрални без да ползват символи на държавите си, припомня БТА.

В съвместното писмо се посочва, че политиката и спортът са тясно преплетени в Русия и Беларус.

"Имаме сериозни опасения доколко е възможно атлетите от тези страни да се състезават като "неутрални", спазвайки условията на МОК, когато те са директно спонсорирани и подкрепяни от своите държави. Силните връзки и обвързаност между руските спортисти и руските военни също предизвикват категорични притеснения. Нашият колективен подход никога не е бил дискриминация на базата на националност, но тези сериозни опасения трябва да бъдат разгледани от МОК", се казва още в писмото.

И завършва с това, че най-бързият начин руснаците да се върнат на международната спортна сцена е "приключването на войната, която започнаха".

Дир.бг