От Българската федерация по художествена гимнастика разясниха, че на първата за сезона Световна купа в Гърция ще участват Боряна Калейн и Стилияна Николова, въпреки че в поименните списъци фигурират имената на Калейн и Магдалина Миневска.

Това е така, защото лицензът на Николова изтича на 27 февруари и трябва да бъде подновен.

"Във връзка с изтеклата информация за Световната купа в Атина от сайта на ФИГ, бихме искали да внесем разяснение.

За участие в Световните купи има срокове за заявки, които се спазват стриктно, в противен случай се заплащат глоби. Срокът за поименна заявка на СК в Атина изтече на 17.02.2023 г. Заявките се попълват онлайн на платформата на ФИГ, където автоматично излизат всички предварително качени на платформата състезатели, треньори, съдии и медицински персонал. Състезателите задължително трябва да имат активен лиценз. На Стилияна лиценза изтича на 27.02.

Нейният лиценз вече е подаден за подновяване, но тя не излиза в платформата през м. Март. Затова, за да се запази втората участничка в състезанието, се наложи да се регистрира произволно име, което ще бъде коригирано, след като лиценза на Николова бъде подновен за м. март.

За световните купи, световни първенства заявки се подават само към ФИГ. За турнири се подават към организаторите. Замяна на състезател е възможна до началото на състезанието. Могат да се заменят имена, но не могат да се добавят състезатели", разясниха от БФХГ.


На Купата в Гърция трябва да видим и българския ансамбъл.

Dir.bg