ЦСКА-София обяви промени в структурата и управлението на клуба. 40 процента от акциите, вероятно става въпрос за дела на наскоро оттеглилия се Юлиян Инджов, преминават във фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“.

Зад въпросната фондация, която клубът представя като съсобственик, както можете да видите по-долу, стои бизнесменът Данаил Илиев. Той от своя страна е сред собствениците на хазартните компании Winbet и Inbet. Първата е генерален спонсор на ЦСКА-София. За подобен ход се говори отдавна.

Христо Стоичков, който се води сред акционерите на ЦСКА-София, е близък до босовете на Winbet (фамилията Папазки и Илиев) и от много време рекламно лице. 


Явно покрай горното в Борисовата градина влиза нов изпълнителен директор - Стоян Орманджиев. Той е внук на Стоян Орманджиев, един от великите треньори в историята на ЦСКА, и син на Стефан Орманджиев. Последният бе елитен съдия, а и директор на "Българска армия" по времето на Васил Божков. Тогава бе и спечелена последната титла. 

Орманджиев, доскоро футболен агент във фирмата на Лъчезар Танев, ще работи заедно с досегашния директор Филип Филипов.

Първи приоритет на двамата остава построяването на нов стадион на ЦСКА-София, след като в понеделник стана ясно, че дружеството, в което клубът и държавата имат по 50 процента участие, е вписано в Търговския регистър. Така може да се пристъпи към нови етапи за започване на строителство.

В четвъртък, 23 февруари от 10 часа, Орманджиев и Филипов ще дадат пресконференция в залата на "Българска армия".

Ето пълния текст на съобщението на ЦСКА-София: 

40% от акциите на най-великия футболен клуб в България стават собственост на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. В оперативното ръководство на ЦСКА ще влезе и нов изпълнителен директор – Стоян Орманджиев, потомствен цесекар и професионалист, който от дълги години работи в сферата на футбола. Двамата заедно с Филип Филипов ще работят на ежедневна база за благото на любимия ни отбор.

Вярваме, че идването на новите съсобственици ще допринесе за още по-доброто развитие на клуба, ще внесе още по-голяма стабилност в ЦСКА и ще ни помогне да продължим по правилния път, който сме поели. Първи приоритет на новото ръководство остава построяването на новия модерен стадион, който напълно да отговаря на стандарта на ЦСКА. Нито един компромис няма да бъде направен с тази кауза, приета присърце от всички акционери в ЦСКА.

Предвид огромния обществен интерес към процесите в клуба, Филип Филипов и Стоян Орманджиев ще дадат съвместна пресконференция утре (23.02.23 г.) в 10:00 ч. в залата за пресконференции на ст. „Българска армия“. Всички журналисти са добре дошли! За нашите фенове ще излъчваме събитието на живо в YouTube."

Съобщението на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" пред БТА:

"Водени от убеждението, че спортът, изкуството и културата могат да бъдат двигатели и обединители на всяка една нация, особено във времена на криза, преди месец и половина, по предложение и идея на Данаил Илиев, заедно със съмишленици с успешен бизнес в България и чужбина, създадохме фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука", така започва изявлението на новия съсобственик на ЦСКА-София.

Вярваме, че с общите усилия на хора, милеещи за развитието на многобройните талантливи българи в различни сфери, можем да допринесем за облагодетелстването на обществото ни като цяло. Фондацията има за цел да подпомага и финансира проекти в областта на българския спорт, култура, изкуство и наука. В това число спортни клубове, културни, образователни и научни институции, както и отделни спортисти и представители в областта на културата и изкуството. Вярваме в необходимостта от компании, фирми, фондации и институции, които да подпомагат финансово спорта.

Затова един от ключовите сектори, към който се фокусираме, е и българският футбол, като абсолютен феномен и притегателна сила за милиони. Подобен феномен са и няколко български клуба. Най-успешният от тях в исторически план и причина за щастието на толкова много фенове през годините е ЦСКА. Нашето желание е да станем част от новата историята на "армейския" клуб. История, в която бъдещите поколения да изпитат от незабравимите емоции на своите предци.

Развитието на клуба, особено през последните месеци, ни дава надежда, че заедно с настоящите собственици ще имаме възможност да постигаме още по-добри резултати и заедно да се борим за каузите на клуба, които са и сред настоящите приоритети на ръководството. Сред тях отличаваме: 
- построяването на нов, модерен и функционален стадион; 
- подобряване условията в детско-юношеската школа и създаването на още повече предпоставки за развитието на силни футболисти от "червената" академия;
- продължаване на възходящата линия на развитие на първия отбор 

В наши дни футболът се развива с изключително бързи темпове и се превръща в специфичен икономически отрасъл. Развитието и комерсиализацията на спорта се подчиняват на икономически закони и бизнес решения, с които смятаме, че можем да сме полезни на ЦСКА. Затова с удоволствие обявяваме придобиването на 40% от акциите на клуба. От днес клубът се превръща в основния приоритет на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука". 

В ръководството на ЦСКА като втори изпълнителен директор ще влезе Стоян Орманджиев, правоприемник на една фамилия, която оставя трайна и незабравима следа в историята на българския футбол и ЦСКА. Двамата с настоящия ръководител Филип Филипов ще представят визията си за развитието на клуба в съвместна пресконференция утре (23.02.23 г.), 10:00 ч. в залата за пресконференции на ст. "Българска армия".

С уважение, 
"Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука"

ClubZ