Родният шампион Лудогорец се изправя пред един от най-важните европейски мачове в своята история. Днес е реваншът срещу белгийския гранд Андерлехт в плейофа на Лигата на конференциите, който може да прати разградчани на осминафинал в европейски клубен турнир за втори път.

Мачът е тази вечер от 19:45 часа българско време и ще може да го следите на живо с Dir.bg и наблюдавате по bTV Action. Лудогорец взе минимален, но и доста ценен аванс след победата си с 1:0 в първия двубой в Разград преди седмица.

Още в самото начало Игор Тиаго се разписа след асистенция на Кирил Десподов, а тези откриващи 15 минути може да кажем, че бяха и най-силните за домакините в мача.

Родния тим създаде редица шансове, като авансът спокойно можеше и да е по-сериозен. Все пак трябва да отчетем, че с оглед всичките 90 минути, българският представител трябва да е щастлив и на това 1:0.


Освен чистите пропуски на Десподов, Тиаго и Текпетей, няма как да не отчетем, че няколко чисти шанса имаха и гостите от Андерлехт, които уцелиха греда през първата част, а през втората Серджио Падт трябваше да спасява родния тим с изявите си.


Преди седмциа Андерлехт показа, че със сигурност не е онзи тим, който в последните 15-20 години неизменно мереше сили и успяваше да се противопостави на най-добрите на континента, но пък и в никакъв случай не е за подценяване, въпреки огромната криза и деветото място в местния шампионат.

Андерлехт имаше огромно превъзходство над Лудогорец що се отнася до владението на топката, отправи с десет удара повече и изглеждаше опасен в атака.

Бъдете сигурни, че на собствен терен и при нуждата от задължителен гол, белгийците ще бъдат още по-опасни тази вечер.


Това, с което са свързани разградските надежди със сигурност е представянето на съперника в отбрана и многото празни пространства. На практика бързите Десподов и Текпетей с лекота достигаха до чудесни шансове на контраатака, които обаче така и не успяха да превърнат в голове.

Със сигурност празните пространства ще са достатъчно и в Брюксел, но Лудогорец ще трябва значително да повиши своята ефективност.


Иначе оповавайки се на историята, шансовете на първенеца на България за позитивен развой изобщо не изглеждат оптимистични.

От осем визити на родни тимове в Белгия, седем са завършвали със загуби и впоследствие отпадане, а само в един случай щастливият развой е на българска страна.

Това се случи през есента на 2005-а, когато след 2:2 в Ловеч, отборът на Литекс успя да победи Генк с 1:0 като гост, за да се класира за първи и последен път в своята история в групите на европейски турнир - по онова време Купата на УЕФА.

В останалите случаи родните отбори винаги си тръгваха победени от белгийска земя.

В два случая това става от Андерлехт. Грандът от Брюксел побеждава ЦСКА за КЕШ с 2:0 през 1962-а, както и Локомотив (София) със същия резултат 15 години по-късно за КНК, когато белгийците в крайна сметка стигат и до триумф в турнира.

Левски пък има цели четири поражения в Белгия. Най-печално известното от тях е онова 3:4 от Антверпен, последвано от три пъти по 0:1 от тимовете на Аалст, Беверен и Гент.

Дори и Лудогорец има загуба на белгийска земя. Тя дойде пред два сезона, когато шампионите паднаха с 1:3 от Антверп и приключиха участието си в групите на Лига Европа с 0 точки и шест поражения.

Тази вечер се надяваме разградчани да последват примера на Литекс от 2005-а и да донесат втори положителен резултат за роден тим от кошмарната за футбола ни Белгия.

Dir.bg