Шотландецът Анди Мъри се класира за полуфинал на турнира по тенис в катарската столица Доха, който е с награден фонд 1,377 милиона долара, след като победи Александър Мюлер (Франция) с 4:6, 6:1, 6:2.

35-годишният шотландец преодоля слабия си старт и след това във втория и третия сет не остави никакви надежди на французина. Срещата продължи малко над два часа и след нея Мъри си гарантира полуфинал срещу чеха Иржи Лехецка, непоставен в схемата, който супер-изненадващо елиминира водача Андрей Рубльов (Русия) също в три сета – 4:6, 6:4, 6:3.

Не беше никаква изненада, че Мъри стартира малко неуверено, но това се дължеше и на умората, след като игра също три сета с германеца Александър Зверев, а в първия трябваше да бие Лоренцо Сонего в сет-тайбрек. Въпреки че проби в началото Мюлер, който се намира на 120-о място в ранглистата, след това шотландецът даде четири поредни гейма и изоставаше с един сет. До края на частта той се бори здраво, но трябваше да се примири с поражение 4:6 в първия сет.

Но лошият старт не предизвика паника и с доста повече агресия, прецизни бекхенди и хирургически точен сервис, втората част беше за Мъри – 6:1. Той приложи същата рецепта и в третия сет, за да го вземе с 6:2.

"В първия сет не бях достатъчно прецизен и концентриран. Но най-доброто от моите удари се видя след това. Играх доста в последните дни и този турнир определено ще остане като добър тест за издръжливостта ми, заяви Мъри.

21-годишният Лехецка, номер 52 в момента в света, стартира отлично сезона, а сега затвърди силната си форма с успех над Андрей Рубльов. И трите сета се развиха по един и същи сценарий, като най-напред Рубльов взе пробив, но след това чешкият младок показа характер и здрави нерви. Във втория сет той се бори като лъв до края, когато проби подаването на опитния руснак на нула. Третата част започна с ранен пробив за 2:0 и затвърден с подаването за 3:0, както и затворен мач от втори мачбол./БТА