Лудогорец напусна турнира на УЕФА Лига на Конференциите, след като беше елиминиран след изпълнение на дузпи от белгийския Андерлехт. Редовното време в белгийската столица завърши при резултат 2:1 за домакините, които по този начин изравниха общия резултат на 2:2, тъй като разградските "орли бяха спечелили с 1:0 у дома.

Това наложи да се играят продължения, но в тях нищо не се случи. Последваха дузпи, в които 20-годишният вратар на Андерлехт Барт Фербрюген буквално отказа българите, като им спаси три дузпи. Авила-Пипа, Доминик Янков и Педро Нареси не успяха да го преодолеят. Домакините от Белгия вкараха и трите си удара чрез Лиор Рафаелов, Ян Фертонген и неуморимия днес Яри Ферсхерен.

Иначе в редовното време Андерлехт стигна до ранен аванс благодарение на автогола на новото попълнение в състава на Лудогорец Франко Русо. През втората част двата отбора си размениха по един бърз гол в рамките на 3 минути. Яри Ферсхерен направи 2:0, а в 71-ата минута Игор Тиаго върна един гол за българския тим.

Разградчани премина в пролетните кръгове на турнирите на УЕФА за първи път от три години, като предишния път в Лига Европа беше спрян от италианския гранд Интер.

Домакините от Лудогорец поведоха в резултата още в 13-ата минута, след като Франко Русо си вкара автогол. Пробив на Амузу от ляво намери Ислам Слимани, като опитният алжирец стреля не особено силно. Топката обаче се отклони във Франко Русо и подлъга вратаря Серджио Пад, за да спре в мрежата му. След това и двата отбора опитаха да създадат положения, като гол на Лудогорец беше отменен правилно заради положение на засада. Бърнард Текпетей стреля от 20-ина метра, топката се отби в страничната греда и се върна при Франко Русо, която я ритна във вратата, но беше в засада.

В 32-ата минута нидерландският вратар на българските шампиони спаси втори сигурен гол във вратата си, след като успя да извади изстрела Марио Струйкенс. Нисичкият бързак елиминира Антон Недялков влезе на скорост, но за радост на лудогорци белгиецът беше под ъгъл и не успя да нанесе по-точен изстрел.

На почивката треньорът на лудогорци Анте Шимунджа смени Текпетей със Спас Делев, а това съвпадна с две добри атаки. Първото положение се откри пред Игор Тиаго, който обаче беше застигнат от Ян Фертонген. След това Кирил Десподов подаде на Антон Недялков, който обаче стреля неточно с глава. Тиаго имаше още една опция да вкара след пас на Педро Нареси в 59-ата минута, пак изстрелът беше неточен. Домакините отговориха с мощен, но неточен удар на Кристиан Арнстад в 61-ата минута.

Само в рамките на три минути обаче двата отбора си размениха по един гол и балансът остана. Най-напред в 68-ата минута Яри Ферсхерен вкара за 2:0. Цялата атака обаче свърши Дрейер, който три пъти финтира Нонато, центрира към Слимани. Алжирският таран падайки, изпревари Пластун и с гърди отклони към Ферсхерен, който стреля през ръцете на вратаря Пад за 2:0.

Но българите изравниха общия резултат само след три минути. Кирил Десподов проби от дясно и центрира чудесно на Игор Тиаго, а бразилският таран изпревари Фертонген и на задна греда не сбърка – 2:1.

В 81-ата минута Падт отново спаси вратата на Лудогорец, след като извади удар по диагонала от дясно на Струйкенс. Отново Дрейер тръгна на дрибъл, този път през центъра, пробяга близо 30 метра с топка в краката и пусна на нисичкото крило.

В 87-ата минута Лудогорец се спаси с голям късмет от трето попадение. Ашимеру отне топката от бавния Доминик Янков, подаде на Бенито Раман, който стреля от над 30 метра. Вратарят Падт само изгледа топката, която се отби в горната греда. След това атаката продължи, домакините искаха и дузпа, но съдията от Германия не уважи претенциите им. И напрежението приключи, когато Педт улови топката пред Ашимеру.

В последните минути белгийците упражниха сериозен натиск, за да решат мача преди продълженията, изпълниха три поредни корнера, но не им се получи.

Лудогорец можеше да вкара втори гол още в 26-ата секунда на продълженията, след като Матиас Тисера проби и стреля. Вратарят Фербрюген спаси удара с една ръка, но кълбото отиде право у Десподов, който от 6-7 метра не успя да я довкара в мрежата.

Четири минути по-късно Матиас Тисера и Янков комбинираха отлично на двойно подаване, като Доминик продължи към Десподов. Той стреля с левия крак, но не уцели вратата.

В 97-ата минута българските шампиони останаха 10 на терена, след като полският им полузащитник Якоб Пиотровски беше отстранен. Той беше изпреварен от ветерана Лиор Рафаелов, който му мина пред него, а Пиотровски го събори с ръка. Даниел Зийберт нямаше колебания и му вдигна втори жълт картон в мача, превърнал се в червен.

В 105-ата минута се откри чудесна възможност пред Лиор Рафаелов, но израелският ветеран не уцели вратата. Четири минути по-късно от атака на Лудогорец се откри шанс на контраатака за Андерлехт. Опасният удар на Дрейер не беше точен. След него и Ферсхерен би, но ударът беше париран от Падт. В 115-ата от второто продължение Доминик Янков тръгна на дрибъл през защитата на домакините, пусна за Клод Гонсалвеш, който стреля, но Вертонген с тяло блокира удара му./БТА