Португалският Спортинг Лисабон, италианският Рома, германският Байер Леверкузен и белгийският Унион Сен Жилоаз се класираха за четвъртфиналите във футболния турнир Лига Европа след късните мачове в четвъртък вечер.

Спортинг поднесе голямата изненада в реваншите от осминафиналните сблъсъци след като отстрани фаворита Арсенал. Английският тим и съставът от Лисабон завършиха при равенство 1:1 в редовното време, както и в последвалите продължения, а при дузпите гостите от Португалия надделяха с 5:3. Първата среща бе завършила при равенство 2:2.

Гранит Джака даде преднина на домакините от Лондон за 1:0 в 19-ата минута, но в 62-ата Педро Гонсалвеш-Поте реализира страхотен гол за 1:1, прехвърляйки вратаря на Арсенал Аарън Рамсдейл с шут почти от центъра на терена. Спортинг завърши мача с човек по-малко заради втори жълт и съответно червен картон на аржентинеца Мануел Угарте в 118-ата минута.

Испанският вратар на португалския състав Антонио Адан направи няколко решителни спасявания, за да се стигне до изпълнение на дузпи.

При тях за гостите отбелязаха Жеремая Юст, Рикардо Ешгайо, Гонсало Инасио, Артур Гомеш и Нуно Сантош. За Арсенал точни бяха Мартин Йодегор, Букайо Сака и Леандро Тросар, а Габриел Мортинели пропусна.

Рома направи равенство 0:0 при гостуването си на испанския Реал Сосиедад в реванша от осминафиналите и след победата с 2:0 в първия мач продължава напред в турнира. Домакините имаха повече възможности за попадение, но не успяха да отбележат срещу шампиона в Лигата на конференциите от миналия сезон. Карлос Фернандес от Реал Сосиедад получи втори жълт и съответно червен картон в осмата минута на добавеното време на мача.

Байер Леверкузен постигна победа с 2:0 като гост на Ференцварош в Унгария и общото 4:0 се класира за следващата фаза. Попаденията за германския тим отбелязаха Муса Диаби в третата минута след хубава самостоятелна акция и Амин Адли в 81-ата.

В Белгия местният Унион Сен Жилоаз победи с 3:0 Унион Берлин и намери място сред четвъртфиналистите. Двата тима бяха направили равенство 3:3 в първата среща. Теди Теума вкара за 1:0 за домакините в 18-ата минута, Жан Тиери Амани покачи на 2:0 в 63-ата минута, а крайното 3:0 в четвъртата минута на добавеното време оформи Лоик Лапусен. Германецът Яник Хаберер от гостите получи втори жълт и съответно червен картон в 80-ата минута на двубоя.

Жребият за четвъртфиналите в турнира Лига Европа ще се тегли по-късно днес, както и тези в Шампионската лига и Лигата на конференциите.

БТА