17-годишната Надя Тончева завърши на 9-о място на Европейското първенство по шахмат за жени (индивидуално), след като в последния 11-и кръг с белите фигури победи Марсел Ефроимски (Израел). Така с днешната победа Тончева събира 7,5 точки, колкото имат още шест състезателки и се подреждат по допълнителни показатели.

Крайното класиране на българката й дава право на участие и на Световното първенство за жени (индивидуално), а също така получава и 2000 евро от наградния фонд.

"Оставих си повече сили за последните партии, защото реших, че са по-важни. Повечето от участничките вече бяха сравнително изморени, докато аз не", споделя тактиката си младата шахматистка.

Треньорът на Надя - гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в изграждането на стратегия чрез силна психологическа подготовка.

"Да се чувства разкрепостена, както се казва, да няма страх от загуба, ако загуби - загуби, но да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се", казва той.

Най-добрата българска състезателка в този спорт Антоанета Стефанова също приключи първенството с победа. Тя успя да излезе от много трудна позиция и с черните фигури не остави шансове на Хаяла Абдула (Азербайджан).

По този начин Стефанова скочи с 16 позиции нагоре в класирането и след 58-ото място вчера, тя се нарежда 42-ра в края на първенството с 6,5 точки. Виктория Радева е на 48-о място с 6 точки, а Белослава Кръстева - 61-ва с 5,5. 15-годишната дебютантка Петя Караиванова е на 110-о място с 4,5.

Европейска шампионка стана 29-годишната грузинка Мери Арабидзе, която завърши първа с 8,5 точки от 11 възможни. Тя прибавя тази титла към световната отборна с тима на Грузия от 2015-а година, както и към трите си световни за девойки.

Dir.bg