15-членно жури, съставено от творци, дейци на културата, общински съветници, представители на община Шумен, разгледа и отся предложенията за носители на Наградата на Шумен за изкуство и култура за 2022 г.

От 14-те направени номинации журито одобри 10. Те събраха необходимите 50 % + 1 гласа от членовете на журито след тайно гласуване.

Единодушно с 15 гласа „за“ комисията подкрепи номинацията на Симфониета-Шумен с диригент Калина Василева за поредица изнесени концерти на открито в раздел „Музика“.

Останалите предложения, които събраха необходимите гласове и ще бъдат представени на Общинския съвет за окончателно одобрение са:

В раздел „Литература“ Татяна Карова за стихосбирката „Високо“ – индивидуална, получила 9 гласа и Виолета Кънчева /писател/ и Мария Пеева /художник/ за книгата „Клаустрофобии“ - колективна с 11 гласа.

В раздел „Танц“ наградата отива при Балетно студио „Перли“ при НЧ „Д. Войников – 1856“ с 8 гласа. Другото предложение в тази категория танцова организация „Танцувалня“ получи 4 положителни вота.

В раздел „Публицистика и журналистика“ с 9 гласа Наградата на Шумен получава екип на книгата „За литературата, живота и всичко останало“ от и за литературния критик Иван Карадочев.

Арх. Пламен Д. Георгиев получи 8 гласа „за“ от членовете на журито и ще бъде удостоен с наградата в раздел „Архитектура“ за проект със сграда с магазини и жилища. Другият претендент в тази категория арх. Иван Ал. Иванов получи само 1 глас.

Красимир Кънев печели наградата с 12 гласа „за“ в раздел „Фотография, видео и кино творби“.

В категория „Изобразително изкуство“ индивидуалната награда на Шумен получава Валентин Кулев за самостоятелната изложба „Котката от изгорялата къща“. Той получи 9 от гласовете на журито. 6 гласа, които са недостатъчни имаше другата номинация в категорията Калоян Тодоров. Колективната награда в категория „Изобразително изкуство“ е за Дружеството на шуменските художници за изложбите „Пролетен салон“, „Зимен салон“ и ХIII Национален пленер по живопис „Шуменско плато“, като номинацията бе подкрепена с 9 гласа.

В раздел „Дейци на културата“ Наградата на Шумен ще получи екипът на РБ „Ст. Чилингиров“ за събитията организирани в рамките на 100-годишния й юбилей. Номинацията събра 12 гласа „за“.

Няма да бъде връчена награда в раздел „Театър“, след като е предложената вокално-театрална формация „Аврида“ събра 7 гласа.

Одобрените предложения за Наградата на Шумен за изкуство и култура окончателно ще  бъдат гласувани от Общинския съвет, а отличените ще получат признанието си на 11 май в Деня на Шумен.

ШУМ.БГ