Макс Верстапен спечели Гран при на Австралия във Формула 1. Световният шампион стигна до успеха в състезание, което беше спирано три пъти с червени флагове. Пилотът на "Ред бул" излезе начело след първото подновяване в 11-ата обиколка, когато изпревари Люис Хамилтън ("Мерцедес"). При второто той нямаше проблеми. Новото рестартиране обаче доведе до хаос назад. Фернандо Алонсо ("Астън Мартин") първоначално загуби третото си място, след като беше ударен от Карлос Сайнц ("Ферари"), а назад отпаднаха още четирима пилоти.


Последваха оплаквания от отборите, като не беше ясно какво решение ще вземат стюардите, кое класиране е валидно и какво ще се случва. В крайна сметка решението беше пилотите да завършат зад кола за сигурност, но в подредбата, в която бяха преди последния рестарт.


Така челната тройка отново стана Верстапен, Хамилтън и Алонсо, който се качи на подиума в трети пореден старт. Зад тях се наредиха Ланс Строл и Серхио Перес, който завърши пети, въпреки че стартира от бокса. Карлос Сайнц, който първоначално беше четвърти, остана 12-и заради наказание от 5 секунди за удара срещу Алонсо.

Верстапен тръгна първи, но направи слаб старт и беше изпреварен от Ръсел още в началото. След няколко завоя и Хамилтън излезе пред световния шампион. Верстапен се оплака по радиото, че Хамилтън го е избутал от пистата. Шарл Льоклер ("Ферари") отпадна още в първата обиколка, след като беше бутнат леко от Ланс Строл ("Астън Мартин") при опит да го изпревари. На пистата влезе кола за сигурност, а Ръсел натрупа аванс.


В седмата обиколка Алекс Албон ("Уилямс") отпадна, след като загуби контрол над болида си. Първоначално на пистата влезе кола за сигурност, но след това състезанието беше спряно с червен флаг. Това беше лоша новина за Ръсел, който влезе в бокса за смяна на гуми и се смъкна до седмо място преди спирането. Освен това правилата позволяват смяна на гуми при червен флаг, така че конкурентите му се възползваха, без да губят места.


При рестартирането в 10-ата обиколка челната тройка беше Хамилтън, Верстапен и Алонсо. Само две обиколки бяха нужни на Верстапен, за да излезе начело. В 18-ата обиколка Ръсел отпадна заради технически проблем, а болидът му се запали.


Верстапен започна да трупа аванс, а Хамилтън изрази притеснения по радиото от Алонсо. Зад тях Сайнц излезе на четвърто място след изпреварване срещу Гасли. Битка за първото място нямаше, а Верстапен поведе с повече от 10 секунди пред Хамилтън, а Алонсо се опита да се доближи до второто място.


Малко преди края на състезанието на пистата влезе нова кола за сигурност, след като Кевин Магнусен ("Хаас") отпадна. Последваха червени флагове за втори път. При новото рестартиране обаче настъпи хаос. Верстапен запази позицията си пред Хамилтън, но Алонсо беше ударен от Сайнц. Двамата пилоти на "Алпин" Пиер Гасли и Естебан Окон се удариха помежду си и отпаднаха и последва още едно спиране. Стигна се до ситуация, в която състезанието беше прекъснато преди последната 58-а обиколка, като не се знаеше как ще завърши и какво ще е класирането.


След дълго обмисляне стюардите решиха състезанието да бъде подновено зад кола за сигурност, но в реда отпреди последния рестарт. Така Алонсо си върна третото място, а Сайнц получи и допълнително наказание от 5 секунди, което го прати на 12-о място.


В челната десетка влязоха още Ландо Норис ("Макларън"), Нико Хюлкенберг ("Хаас"), Оскар Пиастри ("Макларън"), Гуаню Джоу ("Алфа Ромео") и Валтери Ботас ("Алфа Ромео"). Само 12 от общо 20 пилоти стигнаха до финала.

Дневник