Юлияна Янева спечели първия златен медал за България на европейското първенство по борба в Загреб, след като се наложи с категоричното 10:3 срещу украинката Алла Белинска на финала в категория до 68 килограма. Това е първо отличие при дамите, а мъжете свободен стил донесоха още две сребърни и едно бронзово.

Янева стана безспорен шампион в Загреб, след като в нито една от схватките не падна под седем точки преднина срещу съперничките си.

Янева спечели и двата си мача преди полуфиналите с техническо надмощие, а в сряда следобед трябваше да се изправи срещу чехкинята Адела Ханзликова, която обаче е контузена и не се яви на тепиха. Така българската националка стигна до финал, където срещна Белинска в очакване на реванш. Украинката я победи на финал преди две години в бившата и на двете категория до 72 кг.

Янева не просто взе реванш, а доминираше изцяло срещу представителката на Украйна. Българката изгради рано преднина от четири точки и не позволи на Белинска да стигне до изравняване. В заключителните секунди тя стигна до 10:3 и спечели първата си титла от големи първенства.

До този момент Янева имаше сребро от Варшава 2021 и бронз от Будапеща 2022 на 72 кг.

В четвъртък на финал ще се бори Мими Христова, а Евелина Николова и Биляна Дудова ще се състезават за бронзови отличия.

/ИК/БТА