Мими Христова донесе втора титла на България от Европейското първенство по борба в Загреб.

В изключително драматична схватка, Христова завоюва златото в категория до 65 килограма и за втори път се качи на европейския връх.

След титлата през 2020-а в Рим, Христова взе злато и в Загреб, а за нея това е общо пето отличие от Европейско по борба.

Във финала Христова победи Ирина Рингачи от Молдова с 5:4.

Победата бе драматична, защото в последната секунда от молдовския лагер претендираха за точка при резултат 4:4 и дискусионната ситуация трябваше да се преразглежда.

За щастие реферите отсъдиха в полза на Христова. Решението не бе уважено и това означаваше титла за България в този много успешен за борбата ни ден.


Два бронзови медала на България днес донесоха Евелина Николова и Биляна Дудова.

В категория до 57 килограма, бронзовата медалистка от Олимпиадата в Токио - Евелина Николова, победи с 4:2 французойката Матилде Ривиер.

По този начин Николова взе своя четвърти медал от Европейско първенство, като два от тях са сребърни, а два бронзови.


Своя шести медал пък спечели четирикратната шампионка на Стария континент Биляна Дудова.

В категория до 62 килограма тя победи туркинята Селви Илясоглу с 3:2 и по този начин донесе седми медал за България.


Днес стартираха и мачовете при мъжете класически стил, където след първия ден трима българи ще имат шанс да се борят за медали утре.

При най-леките в категория до 55 килограма Стефан Григоров загуби втория си мач от азера Елданиз Азизли, но след достигането му до финал, получи втори шанс да се бори за бронз.

Това ще се случи в мач срещу румънеца Денис Михай.

България ще има шанс за бронз и в категория до 63 килограма, където Абу Муслим Амаев достигна до полуфиналите, но загуби от действащия европейски първенец Лери Абуладзе от Грузия.

Така Амаев ще се бори за бронз срещу турчина Мехмет Чекер.

За бронз св категория до 87 килограма ще се бори натурализираният украинец Семен Нивоков, който бе изтеглен в репешажите заради загубата си от финалиста Ищван Такач от Унгария.

От днешните ни представители без шанс за медал е единствено натурализираният грузинец Айк Мнацаканян, който в категория до 77 килограма няма да успее да спечели своето трето европейско отличие.

Дир.бг