Португалецът Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) спечели 16-тия етап в Обиколката на Италия - първи в третата седмица на състезанието. Той триумфира на изкачването Монте Бондоне, което се завърна в Джирото за пръв път от 2006 г.


Алмейда надви във финалния спринт Герант Томас ("Инеос"), след като двамата се откъснаха пред съперника си за крайната победа Примож Роглич ("Йъмбо Висма"). Словенският колоездач имаше лош ден, показвайки първо пропукване, но успя да ограничи загубите, финиширайки на само 25 секунди зад първите двама.


Победата е първа за Алмейда в голяма обиколка, както и десета в неговата кариера. Отборът на UAE пък взе трети успех в Джирото.


Второто място на Томас се оказа достатъчно той да се върне начело в генералното класиране. Уелсецът носеше фланелката от 10-тия етап след напускането на Ремко Евенепул заради COVID-19, като я предаде след 14-тия ден на Бруно Армирай (FDJ). Френският състезател финишира на 4:24 минути изоставане.


В генералното класиране Томас има преднина от 18 секунди пред Алмейда и 25 пред Роглич. Четвърти е Дамяно Карузо на 2:50 минути, а Топ 10 се затваря на 4:32 минути.


Последната седмица в Джирото започна с португалска победа и проблеми за Роглич

Етапът беше дълъг 203 км от Сабио Киезе до Монте Бондоне и включваше пет изкачвания. С разлика във височините от над 5000 метра това беше и първият от поредица тежки етапи в третата седмица. Отборът на Роглич водеше през голяма част от деня, включително и по последното изкачване, но около 5 км преди финала словенецът започна да изпитва проблеми, когато UAE повишиха скоростта.


Алмейда атакува, а Томас се присъедини към него 4 км преди финала, докато Роглич изостана. Словенецът обаче имаше помощта на съотботника си Сеп Къс.


Въпреки обличането на розовата фланелка за "Инеос" имаше и проблеми. Павел Сиваков не завърши заради здравословни проблеми, оставяйки отбора с едва четирима колоездачи. Преди него състезанието напуснаха Филипо Гана (COVID-19) и вторият лидер Тао Харт (падане и счупена тазобедрена става).


Състезанието продължава в сряда с етап за спринтьорите, а в четвъртък, петък и събота са решителните етапи за генералното класиране - първите два са планински, а третият бягане по часовник, което завършва на височина.

Дневник