Новак Джокович спечели рекордна 23-та титла в Големия шлем, след като триумфира в "Ролан Гарос". Във финала в Париж сърбинът не даде никакви шансове на Каспер Рууд 7:6 (1), 6:3, 6:3, като срещата продължи 3 часа и 13 минути.

Сърбинът излезе начело по спечелени титли в Шлема, изпреварвайки Рафаел Надал (22). Испанецът, който е 14-кратен победител в Париж, не защитаваше титлата си от миналата година.

Рууд игра втория си пореден финал на "Ролан Гарос", но както и през миналата година, загуби тежко.

Сърбинът и Рууд се срещнаха за пети път, като Джокович запази перфектния си баланс. Норвежецът дори няма спечелен сет срещу съперника си.

Джокович взе участие в своя 34-ти финал в Големия шлем. Той се изравни по този показател с Крис Евърт, която има 34 изиграни при жените. Никой друг в мъжките турнири не е достигал до толкова мачове за титла.

За трети път в кариерата си Джокович печели "Купата на мускетарите" в Париж след 2016 и 2021 г. Общо в кариерата си сърбинът има 94 титли.

С това постижение той е първият, който печели поне по три пъти всеки от турнирите в Шлема. Джокович има 10 титли в Australian Open, седем в "Уимбълдън" и три в US Open.


Сърбинът затвърждава водещата си позиция в тениса, след като спечели и Australian Open в началото на годината. С успеха в Париж Джокович се завръща и на върха в ранглистата.

По пътя към 23-тата рекордна титла той победи Карен Хачанов и Карлос Алкарас, а в хода на турнира загуби само два сета.

Финалният двубой започна отлично за Рууд, който поведе бързо с 3:0 и пробив. Джокович влезе малко по-бавно в ритъм, но успя да върне пробива в седмия гейм, след което и изравни. До края на първата част резултатът се движеше гейм за гейм, за да се стигне до тайбрек.

В него сърбинът поведе с 3:0 точки, Рууд взе една, но след това Джокович записа още четири поредни, за да спечели сета.


Джокович натрупа увереност от първата част и започна да играе доста по-убедително. Сърбинът поведе бързо с 3:0, като дори имаше възможност за пробив в осмия гейм, за да затвори сета по-рано, но Рууд се справи.

Още в следващото си подаване обаче Джокович взе гейма на нула и поведе с 2:0 сета.

Рууд опита да остане в мача възможно най-дълго и третата част се движеше гейм за гейм. Пробивът обаче дойде в 11-тия гейм, което пречупи норвежеца. Джокович не допусна изненада и сложи край на финалната среща.


Сърбинът завърши двубоя с 11 аса и само една двойна грешка. Той реализира 52 уинъра и 32 непредизвикани грешки. При Рууд печелившите удари и грешките бяха по 31.

Дневник