Българска федерация волейбол (БФВ) и Японската волейболна асоциация постигнаха споразумение за партньорство. Това се случи по време на среща в Нагоя между президента на родната централа Любомир Ганев и неговия колега начело на японската федерация Шуничи Кавай.

Ганев пътува до Нагоя за старта на Волейболната лига на нациите (ВНЛ). И двата отбора на България - мъже и жени, започнаха тазгодишното си участие в надпреварата именно от японския град. В две последователни седмици (първо дамите, а след това и мъжете), изиграха първите си срещи от престижната лига.

Между двубоите президентът на БФВ се срещна и разговаря с Кавай, който също като него е бивш волейболист. Двамата обсъдиха възможността страните да си партнират с цел развитието на спорта и разширяване на съществуващите двустранни отношения. Сред важните решения, които се взеха, са организирани на контроли и съвместно участие турнири, престой и подготовка на отборите в една от двете държави, ползване на бази, работа с подрастващите състави и други.

"Получи се много добра дискусия и съм щастлив, че ще работим още по-задълбочено с една такава сила като Япония. Благодаря за гостоприемството на г-н Шуничи Кавай и Японската волейболна асоциация, които се справиха перфектно и като домакин на турнира ВНЛ", коментира Любомир Ганев след срещата.

Президентът на БФВ връчи почетен плакет на Шуничи Кавай.

Япония е един от кандидатите за домакинство на Световното първенство за мъже през 2026 година.

БТА