Шотландският национален отбор по футбол може да го кара основно на вдъхновение, но това засега е напълно достатъчно тимът да крачи към класиране на Европейското първенство по футбол.

След като "гайдарите" шокираха Испания в миналия кръг, а преди това победиха и аутсайдера Кипър, те продължиха да изненадват.

Днес отборът на Стив Кларк постигна уникален обрат при гостуването си на Норвегия в Осло за 2:1. Шотландците изоставаха с 0:1 до 87-ата минута, но с два късни гола успяха да обърнат резултата и са с пълен актив от 9 точки след три мача.

Норвегия със суперзвездите си Ерлинг Холанд и Мартин Йодегор имаше почти пълно надмощие и поведе в резултата в 61-ата минута с точно изпълнена дузпа на носителя на требъл с Манчестър Сити. Тя бе отсъдена за нарушение срещу самия него.

Скандинавците направиха няколко пропуска, но не се виждаше как ще изпуснат инициативата. Точно това обаче се случи в 87-ата минута, когато се разписа Линдън Дайкс.

В 89-ата минута домакинските фенове бяха шокирани с попадение за 1:2, дело на Кенет Маклийн с много хубав диагонален удар по земя.

Атмосферата на препълнения стадион в Осло беше страхотна благодарение на феновете и на двата отбора, но домакинските си тръгнаха меко казано разочаровани. Норвегия остава без победа от началото на квалификациите, като до момента имаше загуба от Испания (0:3) и равенство срещу (Грузия). Намира се на четвъртото място с 1 точка. Испания е втора с три и мач по-малко, а Шотландия вече е убедителен лидер.

В другите мачове от днес:

Азербайджан - Естония 1:1

Черна Гора - Унгария 0:0

Дир.бг