Двукратният световен шампион Макс Верстапен ще стартира от пол позишън в днешното състезание за Гран при на Канада във Формула 1.

Нидерландецът от тима на "Ред Бул" спечели квалификацията в дъжда на пистата "Жил Вилньов", изпреварвайки Нико Хюлкенберг ("Хаас"). Но германецът бе наказан с три места на решетката за състезанието заради нарушаване на лимита за скорост при червен флаг в тежките условия на квалификацията под пороя.

Така втори ще стартира Фернандо Алонсо ("Астън Мартин"), а трети - Люис Хамилтън ("Мерцедес"). Съотборникът на Хамилтън - Джордж Ръсел, остава четвърти, а пети е Хюлкенберг след санкцията.

Състезанието е днес от 21 часа (пряко по Диема спорт).

"Мерцедес"-ите на двамата британци бяха най-бързи в първите две тренировки в Канада, но в квалификацията се задоволиха с трето и четвърто място.

Имаше и още наказания в донякъде хаотичната обстановка, породена от силния дъжд. Карлос Сайнц ("Ферари") трябваше да е осми по времето, дадено в квалификацията, но ще тръгне 11-ти заради подобна санкция.

Другият пилот на скудерията - Шарл Леклер, е 10-и. Серхио Перес с "Ред Бул", който направи отличен старт на сезона, е едва 12-и на стартовата решетка.

За сметка на това Естебан Окон с "Алпайн", както и двата "Макларън"-а, пилотирани от Ландо Норис и Оскар Пиастри, ще стартират на 6-а, 7-ма и осма позиция, съответно. Веднага след асовете.

В генералното класиране Верстапен има комфортна преднина пред съотборника си Перес - 170 срещу 117 точки. Алонсо е трети с 99, следват Хамилтън (87) и Ръсел (65).

Дир.бг