Международният олимпийски комитет все още не е взел решение относно евентуалното участие на Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж догодина. Това заяви пред журналисти говорителят на организацията Марк Адамс.

    "Позицията на МОК по отношение на украинските и руските спортисти изобщо не се е променила. Изразяваме солидарност с украинските спортисти, докато руските спортисти и тези от Беларус участват с неутрален статут към момента. Все още не сме взели никакви решения относно квалификациите за игрите в Париж", обяви Адамс.

В края на февруари тази година МОК излезе с препоръка, според кяото руски и беларуски спортисти не трябва да бъдат допускани до състезания заради случващото се в Украйна.

Месец по-късно, на 28 март, Изпълкома на организацията взе решение те да могат да участват в международни турнири, но в ролята на неутрални спортист, но с уловката, че ще бъдат допускани само такива, които не са се изказали публично в подкрепа на инвазията в Украйна или пък не са свързани по някакъв начин с въоръжените сили и агенциите за сигурност на двете държави.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август догодина.

Дир.бг