Еган Бернал се завръща на "Тур дьо Франс" - новината е факт, след като "Инеос" обяви отбора си за предстоящото състезание. Най-голямата надпревара в колоезденото и едно от най-големите спортни събития изобщо в календара за всяка година започна на 1 юли.

Колумбиецът Бернал ще кара за първи път на някоя от трите обиколки в Гран тура - "Тура", "Джиро" на Италия или "Вуелта" на Испания, за първи път, откакто едва не загуби живота си в зловеща катастрофа в родината.

През януари 2022-ра по време на тренировъчен пробег Еган се блъсна с огромна скорост в автобус, паркиран на неправилно място за завой. Изкара дълги седмици в интензивно отделение, бе и в кома. Пораженията по тялото му бяха огромни, като лекарите даваха не повече от 5 процента шанс да се възстанови напълно.

Той не само го направи, а с резултатите в тестовите пробези тази година убеди "Инеос" отново да е част от елитния тим за "Тур дьо Франс".

Бернал спечели титлата там през 2019-а, едва на 22 години. Не успя да я защити година по-късно, но пък спечели "Джирото". И когато кариерата му навлизаше в златен период, в разцвета на силите, съвсем млад, а вече шампион на две от най-силните три състезания в колоезденето, дойде кошмарът с катастрофата.

В събота "Турът" стартира в Билбао, в Страната на баските. Големите фаворити за титлата са двама - Йонас Вингегор ("Йъмбо Висма") и Тадей Погачар (ОАЕ), които спечелиха надпреварата в последните три години.

Словенецът го направи два пъти поред, а датчанинът измъкна крайната победа миналата година.

Но Бернал не е за подценяване, особено със съотборниците му в "Инеос", които представляват със сигурност един от най-силните тимове в тазгодишното издание:

Том Пидкок (Великобритания), Даниел Мартинес (Колумбия), Михал Квятковски (Полша), Омар Фраил (Испания), Карлос Родригес (Испания), Бен Търнър (Великобритания) и Йонатан Кастровиехо (Испания).

Дир.бг