Над 2500 състезатели ще участват в 40-ото юбилейно издание на Обиколката на Витоша. Състезанието, което се провежда по маршрут от 100 км и е известно още като "Витоша 100", ще се проведе в събота, 1 юли.

По традиция стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, 1 юли в 06:00 часа сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 часа.

Рекордьорът при бегачите Христо Цветков, който миналата година стана първият състезател, завършил за под 8 часа, финиширайки за 7:45.34 часа, се надява отново да подобри постижението си.

"Направих много сериозна подготовка и се надявам през уикенда отново да подорбя рекорда на трасето", каза Цветков, който печели в последните две години.

Рекордьорката в колоезденето Христина Козарева смята, че тази година може постижението при жените да бъде подобрено.

Очаква се на старта да застанат състезатели от поне 24 държави, като някои са с цели отбори. Организаторите съобщиха, че се очакват поне 120 чужденци. Около 120 ще са и състезателите, които ще опитат т.нар. дуатлон - първо да преминат дистанцията с велосипед, а след това и с бегачите.

Организаторите смятат, че сухото време в последните няколко дни е предпоставка за нови рекорди.

Проявата отново е обявена за "състезание без боклук", поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

Дневник