Грузия и Португалия се промъкнаха на четвъртфинал на Евро 2023 за младежи, след като показаха здрави нерви в последния кръг от груповата фаза.

Пред близо 45 хиляди на националния стадион "Борис Пайчадзе" в Тбилиси, грузинците не допуснаха загуба от Нидерландия и това се оказа достатъчно за класирането - 1:1. Те поведоха с гол на Зурико Давиташвили, но още преди почивката Кен Тейлър изравни. В края две попадения на "лалетата" бяха отменени след намеси на ВАР (основателни), а стадионът потрепери.

Но с 5 т. Грузия е първа в група А и отива на 1/4-финал срещу втория в група С. Той ще стане ясен довечера и ще е един измежду Чехия, Германия и Израел.

Португалия тръгна от последното място в групата на старта на мачовете, но гол от дузпа на Тиаго Дантас в 89-ата минута донесе победата с 2:1 над Белгия и второто място в групата.

Португалците ще играят с Англия на четвъртфинал.

Испания и Украйна направиха 2:2, но и двата тима се бяха класирали. Румъния и Хърватия завършиха 0:0 в другия мач от групата и отпадат, без дори да са отбелязали гол на турнира.

Днес ще станат ясни съперниците им. Програмата за деня е:

Група С

19 ч Израел (1 т.) - Чехия (3), Англия (6) - Германия (1). Този мач ще се предава по БНТ 3.

Група D

21:45 ч Италия (3) - Норвегия (0), Франция (6) - Швейцария (3).

Дир.бг