Един от най-големите скандали в шахмата върви към своя край.

Това стана факт, след като федерален съдия отхвърли делото на гросмайстора Ханс Нийман за $100 милиона срещу бившия световен шампион Магнус Карлсен, Хикару Накамура, Chess.com, Play Magnus Group и Даниел Ренш. Това означава, че поне за момента съдебната битка, която последва обвиненията в измама срещу Нийман, е приключила.

Нийман заведело делото през октомври миналата година с мотива, че е бил наклеветен. Той твърдеше, че Карлсен и останалите "явно и са се сговорили незаконно да го включат в черния списък в професията, на която е посветил живота си" и че цялата ситуацията му е причинила "опустошителни щети".

През последните осем месеца делото беше гледано два пъти, но така и не влезе по същество в съдебната зала.

Припомняме, че огромният скандал бе заради обвинения към Нийман за шахматни измами. Стигна се дотам, че американският гросмайстор бе разследван за употреба на анални мъниста, чрез които може би е получавал нерегламентирана помощ.

Нийман дори бе проверяван с детектори за метал преди всяка партия, но не се установиха въпросните мъниста в тялото му.

Той обаче бе изключен от най-големия шахматен онлайн портал заради употреба на спомагателен софтуер, а Карлсен и още няколко гросмайстори отказаха да играят срещу него, като това им донесе служебни загуби.

Дир.бг