Европейската футболна централа излезе с крайно решени относно Мондиал 2026, касаещо квалификационния формат за европейските тимове.

Както добре знаем, Мондиалът в САЩ, Мексико и Канада ще е първият с 48 отбора в историята, а след увеличенията, Европа ще получи общо 16 квоти, три повече от досегашните 13.

Заради пренаситения международен календар, УЕФА се спря на любопитното решние да заложи на повече групи, но с по-малък състав, което ще означава и по-малък брой мачове, които ще се изиграят изцяло през 2025-а.

Групите ще бъдат 12 на брой, като пет или шест от тях, в зависимост от това дали Русия участва или не, ще бъдат в състав от само четири тима. Останалите шест или седем групи, ще бъдат от пет отбора.

Така всеки от тимовете ще играе по-малка бройка мачове, а до голямата цел - класиране на Мондиал 2026, директно ще достигнат само победителите от тези групи.

12-те тима, заели второ място, ще се присъединят към други четири тима от Лигата на нациите, като тези 16 отбора ще определят останалите четири участника на Мондиала чрез четири минитурнира.

Това, което ни касае най-сериозно са шансовете на България, а те не изглеждат никак сериозни на този етап. Родният тим при всички положения ще бъде в трета урна в най-добрия случай, а това означава, че трябва да спечелим група с на хартия два по-добри отбора от нас в нея.

Разбира се, надежда има и при заемане на второ място, но тогава говорим за доста труден минитурнир, в който ще трябва да се постигнат нови две победи.

Трябва да отбележим, че форматът е доста по-коварен и за водещите тимове, защото до момента във формат с по шест или седем отбра в група, което означаваше поне 10 мача, всеки от тях имаше право на грешка, която да има време да поправи.

При група с четири тима и само шест мача, всяка грешна стъпка в директен мач може и да се окаже фатална в битката за класиране на Мондиала.

Освен три страни домакини, Мондиалът през 2026-а предвижда рекордните 16 квоти за Европа, девет за Африка, осем за Азия, шест за Южна Америка и три допълнителни квоти за Централна Америка, заедно с вече гарантираните места на САЩ, Мексико и Канада.

За първи път в историята директна квота за Мондиал ще има зона Океания, а последните две места ще бъдат определени чрез интерконтинентални плейофи.

Дир.бг