Да запази Александър Везенков в състава си е основна цел пред Олимпиакос (Пирея) това лято и гърците са готови на всичко за това. Финалистът в Евролигата е в битка за звездата си със Сакраменто - "кралете" от Калифорния държат НБА правата на играч №1 в Европа и се говори все по-упорито, че наистина го искат в редиците си от следващия сезон.

Везенков, който през август ще навърши 28 години, бе избран под №57 в Драфта през 2017 година от Бруклин Нетс, а след няколко сделки правата му се озоваха в отбора от столицата на Калифорния.

По информация на bTV гърците са отправили изключително стойностно предложение към "Спортист на годината" на България за 2022-а. То се изразява в 10 милиона евро в рамките на четири сезона, като в тази сума не влизат различните бонуси при успехи на местно и международно ниво.

Преди няколко дни медиите в Гърция посочиха и какви са вариантите за заплащане на Везенков, ако действително поеме към САЩ. Те се равняват на близо $12.5 милиона в рамките на 4 сезона - като в евро тази сума излиза 11.5 милиона от единната европейска валута.

Другата опция е малко над $9 милиона в рамките на два сезона, което означава, че за две години той би си заслужил повече, отколкото в най-новото предложение на настоящия си тим. Но разбира се, всичко това са само догадки от специалисти и анализатори, защото свободната агенция в НБА отваря за преговори на 1 юли, а сделките могат да бъдат обявявани официално на 6 юли.

Българският снайперист играе за Олимпиакос от 2018 година, като във всеки следващ сезон подобрява показатели си и така стигна до 17.6 точки (№1 в Евролигата), 6.8 борби, 1.9 асистенции и 1.0 откраднати топки, което му отреди наградата за "Най-полезен състезател" на турнира. Освен това националът изравни най-доброто постижениe за вкарани точки във финал на турнира (29), но и това не стигна за гръцкия гранд срещу Реал (Мадрид).

В кариерата си досега той е играл още за Арис (Солун) и Барселона. Вчера крилото попадна в състава на България за предстоящите през лятото европейски и олимпийски квалификации.

Селекционерът Росен Барчовски обаче вече бе заявил, че включването му зависи от евентуалния трансфер в посока НБА.

Дир.бг