Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Австрия, девети кръг за сезона във Формула 1. Световният шампион завъртя обиколка на пистата "Ред бул ринг" за 1:04.391 минути.

Това е четвърти пореден полпозишън за Верстапен и общо шести от началото на годината.

В кариерата си нидерландецът вече има 26 спечелени квалификации, като се изравни с Мика Хакинен на 10-то място във вечната ранглиста.

"Беше много трудно, заради всички ограничения по трасето. С тези скорости е доста трудно да прецениш идеалната линия", коментира Верстапен.

Спечелената квалификация обаче не дойде лесно, тъй като Верстапен изпревари Шарл Льоклер със само 48 хилядни. Пилотът на "Ферари" направи много силна последна обиколка, за да предизвика шампиона от "Ред бул".

Трети завърши Карлос Сайнц с втория болид на "Ферари", а до него на втора редица е Ландо Норис ("Макларън"). Пети, шести и седми се наредиха Люис Хамилтън, Ланс Строл и Фернандо Алонсо. Голямото разочарование дойде от Серхио Перес с "Ред бул", който не се класира за третия сегмент и ще потегли 15-ти.

Преди началото на състезателния уикенд мексиканецът се оплака от заболяване.

Квалификацията в Австрия определя стартовия ред за неделното състезание, като в събота от 17.30 ч. предстои спринтова надпревара, предшествана от кратка сесия.

Дневник