Първият етап в Обиколката на Франция беше белязан от историческо постижение, след като на първо и второ място завършиха близнаци. Адам Йейтс, който кара за отбора на UAE Team Emirates победия своя близнак Саймън Йейтс (Jayco AlUla).

Двамата се откъснаха от групата на фаворитите 8.5 км преди финала в Билбао.

Адам Йейтс взе своя първи успех в Тур дьо Франс, както и 22-ра професионална победа. По този показател той се нарежда до брат си, който има две етапни победи през 2019 г. В историята на Тур дьо Франс братята Йейтс са първите близнаци, които печелят етапи.

Това е и първи случай, в който близнаци завършват първи и втори в етап от състезанието. Последният случай, в който двама братя са на първите две позиции в Тура е от 2011 г., когато Анди Шлек печели на изкачването Кол дю Галибие, а по-големият му брат Франк Шлек завършва втори на 2.07 минути. В крайното класиране те финишират втори и трети зад Кадел Еванс, като са съотборници в "Леопард Трек".

Близнаците Йейтс бяха в един отбор между 2014 и 2020 г.

Първият етап в Тура включваше пет категоризирани височини и труден терен в Страната на баските - със старт и финал в Билбао. Групата на фаворитите стигна заедно до последната височина Кот де Пике.


Отборът на UAE наложи висока скорост за атака на лидера си Тадей Погачар. Основният му съперник и шампион от 2022 г. Йонас Вингегор ("Йъмбо Висма") отговори, но не продължи ускорението му. Това позволи на близнаците Йейтс да се откъснат около 8.5 км преди финала.

Атаката на Адам Йейтс позволи на отбора на UAE да използва стратегията си с двама лидери.

На последното възвишение преди финала Саймън Йейтс изостана и финишира на 4 секунди зад брат си. Трети пристигна Тадей Погачар, водейки групата на фаворитите на 12 секунди. Той обаче взе бонификация (бонус секунди) от 4 сек, печелейки време срещу Вингегор.

"След височината брат ми дойде и се откъснахме. В началото не бях сигурен дали трябва да работя с него, но от колата ми казаха "Давай" и продължихме. Наистина сме много близки. Да споделям това преживяване с него е наистина хубаво. На последното изкачване ми беше тежко, той почти се откъсна", коментира Адам Йейтс.

Той облича за втори път жълтата фланелка след 2020 г., когато я носеше в продължение на четири дни.

В първия етап имаше и падане, в което бяха въвлечени Енрик Мас ("Мовистар") и Ричард Карапс (EF). Испанецът Мас напусна състезанието, докато Карапас финишира на над 15 минути и вече е извън битката за генералното класиране. Той обаче е с проблеми в коляното.

Вторият етап в Тура отново е на територията на Испания в Страната на баските. Той е между Витория и Сан Себастиан, като е най-дългият в състезанието - 208.9 км.

Дневник