Хавиер Ибанес спечели трета титла за България на Европейските игри в Полша. Кубинският боксьор с български паспорт стана шампион в кат. 57 кг. На финала Ибанес се справи с Хосе Килес Бротонс от Испания. Българският национал имаше предимство и в трите рунда, като беше по-активен и атакуваше по-често. Ибанес спечели с 5:0 съдийски гласа.

Преди него Светлана Каменова спечели сребърен медал в кат. 57 кг. На финала тя загуби с 1:4 съдийски гласа от Амина Зидани (Франция).

Каменова, Ибанес, както и Станимира Петрова си осигуриха и олимпийски квоти за Париж 2024 с представянето си на Европейските игри.

В третия финал с българско участие в Полша днес Кристина Николова също взе сребърен медал. Тя загуби с 0:3 от словенката Тира Барада в кат. 50 кг в лайт контакт.

България е на 21-о място в класирането по медали на Европейските игри с общо 12 отличия - 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови. Освен Ибанес с титли си тръгнаха Станимира Петрова в бокса и сестрите Габриела и Стефани Стоеви в двойките жени в бадминтона.

Дневник