Състезателният уикенд от Формула 1 в Австрия приключи без никакви изненади и с пълен комплект точки за шампиона Макс Верстапен.

Нидерландският пилот на "Ред Бул" затвърди безпощадната си хегемония, като спечели вчерашния спринт, както и днешното състезание, а накрая дори намери време да се пребори за най-бързата обиколка, което дава допълнителна точка.

Верстапен тръгна от първата позиция и на практика не я саде нито за миг. Само за две обиколки той не бе начело, но това бяха обиколките точно след излизането му от бокса.

За поредно състезазние просто нито един от останалите пилоти не можеше и да си помисли да се бори с нидерландеца, който дори се подигра на конкуренцията с действията си в последните две обиколки.

Водейки с над 20 секунди пред втория, Верстапен влезе в бокса, сложи си гуми тип "софт" и завъртя последната 71-а обиколка с най-бързо темпо, за да открадне допълнителната точка от съотборника си Серхио Перес.

Едва ли тази точки ще има някакво значение за генералното класиране, което изглежда предрешено, но Макс го направи просто, за да покаже на всички, че през сезона е №1.

За девет състезания от началото на сезона, Макс Верстапен има 7 победи и две втори места, а ако продължава в същия дух, съвсем скоро той може и да официализира третата си титла.

Иначе на второто място днес завърши Шарл Леклер, а след битка за третата позиция между Карлос Сайнц и Чеко Перес, на подиума успя да се качи мексиканския пилот на "Ред Бул".

Топ 10 допълниха Карлос Сайнц (Ферари), Ландо Норис (Макларън), Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Люис Хамилтън (Мерцедес), Джордж Ръсел (Мерцедес), Пиер Гасли (Алпин Рено) и Ланс Строл (Астън Мартин).

В генералното класиране лидер е Макс Верстапен с 229 точки, със 81 пред съотборника си Серхио Перес.

Дир.бг