Гардът на Балкан (Ботевград) Александър Гавалюгов ще продължи кариерата си в Австралия. Талантът е получил пълна стипендия от Академията на НБА, която се намира там.

Асоциацията има подобни центрове и в Африка и Индия, а Гавалюгов ще бъде първият българин, получил подобна възможност. Това е втора чудесна новина за родния баскетбол в последните дни, след като стана ясно, че Александър Везенков подписва със Сакраменто и ще играе в НБА от есента.

През миналия сезон 17-годишният гард изигра общо 54 мача за различните отбори на Балкан, започвайки от мъжкия, който стана шампион на България, преминавайки през дубъла, играещ в ББЛ и завършвайки с юношите до 17 и 19 години.

Най-силното му представяне бе с Балкан-2 в ББЛ - 22.0 точки, 6.2 асистенции и 5.6 борби в 21 двубоя. През сезона той взе участие и в престижния турнир на Евролигата Adidas Next Generation, където попадна в сборния отбор на Европа и впечатли с представянето си в Задар, след което бе повикан и на финалите, провели се в Каунас.

    "След престоя си в Австралия, Академията предложи на талантливия баскетболист пълна стипендия. NBA Global Academy e един от елитните баскетболни тренировъчни центрове, разположени в столицата на Австралия - Канбера. Академията е в партньорство с Basketball Australia Centre Excellence в Австралия и служи като център нае NBA за най-добрите потенциални момчета и момичета извън САЩ, които тренират под наблюдението на наети от NBA треньори", написаха от Балкан на официалния си уебсайт.

Миналото лято Гавалюгов бе един от най-добрите игари на Европейското първенство за юноши Дивизия "Б" в София, като попадна в идеалната петица на турнира.

Българинът ще бъде едва третият европеец в Академият, където преобладават австралийски и новозеландски играчи. Има още англичанин, италианец с бразилски паспорт, японец, венецуелец и катарец.

Дир.бг