Хаотичният откъм организация, дъжд, отложени и забавени мачове ден на "Уимбълдън", всъщност се оказа доста успешен за родния тенис.

След категоричната победа на Григор Димитров над японеца Шо Шимабукуро по-рано, победа постигна и първата ни ракета при дамите - Виктория Томова.

Тя се наложи над поставената под №27 в основната схема американка Бернарда Пера, побеждавайки я с 6:7, 6:3, 6:3.

Така Вики Томова за първия път в своята кариера успя да победи тенисистка от топ 30 на света, но успехът на "свещената трева" в никакъв случай не е нещо ново за нея.

Световната №99 спечели по един мач и в предишните си две участия на тук, а любопитен факт е, че за последните пет издания на "Уимбълдън", Вики Томова вече постигна трета победа в третото си участие, докато по-рано днес Григор постигна едва втора победа при петото свое участие.

Очевидно в последните години Вики Томова е по-успешният ни състезател на "свещената трева", като нейният път ще продължи срещу Кейти Бултер, която е №89 в света и е първа ракета на домакините от Великобритания.

Мачът днес не започна по перфектния начин за Томова, която пропиля четири брейкбола в откриващия гейм, а веднага след това бе пробита и изостана с 0:2.

За щастие българката веднага осъществи рибрейк, а след нови седем шанса за пробив в 11-ия гейм, Томова излезе напред в резултата при 6:5.

Първата ни ракета сервираше за гейма, но за съжаление допусна пробив на 15 и сетът отиде в тайбрек, който Бернарда Пера спечели със 7:3.

Вторият сет започна със спечелен сервис гейм за Вики Томова - 1:0, като това бе моментът, в който над Лондон заваля.

Двубоят бе един от многото, който не се игра в продължение на няколко часа заради дъжда, но сякаш дългата пауза се отрази по-добре на родната тенисистка.

Тя стартира с пробив и аванс от 2:0, а въпреки светкавичния рибрейк и изравняването на Пера, Томова продължи да играе по-добре.

Така българката напълно заслужено проби в осмия гейм за 5:3, като отново имаше шанса да сервира за сета. Нещата отново не минаха безпроблемно, защото Томова трябваше да спасява брейкбол, но все пак свърши работата си и с 6:3 прати мача в решителен трети сет.

Третият сет стартира със светкавичен пробив за Томова. И макар Пера да го върна за 2:2 в четвъртия гейм, последва рибрейк и нов аванс за Вики Томова, която пропиля куп шансове да реши мача по-рано, но все пак успя да го направи в деветия гейм.

Тогава при 5:3 и сервис на сметката на Пера, Томова поведе с 40:0, пропусна първите си два мачбола, но реализира третия, за да сломи за първи път в кариерата си тенисистка от топ 30 на света.

Ето и резултатите от днешните мачове при жените:

Ига Швьонтек (Полша) - Сара Сорибес Тормо (Испания) 6:2, 6:0

Марта Костюк (Украйна) - Мария Сакари (Гърция) 0:6, 7:5, 6:2

Слоун Стивънс (САЩ) - Ребека Петерсон (Швеция) 6:2, 6:3

Дария Касаткина (Русия) - Джоуди Бърадж (Великобритания) 6:0, 6:2

Дона Векич (Хърватия) - Жан Шуай (Китай) 6:2, 6:3

Анет Контавейт (Естония) - Лукреция Стефанини (Италия) 6:4, 6:4

Беатрис Хадад Мая (Бразилия) - Юлия Путинцева (Казахстан) 3:6, 6:0, 6:4

Жаклин Кристиан (Румъния) - Лучия Бронзети (Италия) 6:3, 6:4

Сорана Кристеа (Румъния) - Татяна Мария (Германия) 6:1, 2:6, 6:3

Елизабета Кочарето (Италия) - Камила Осорио (Колумбия) 6:3, 6:4

Варвара Грачева (Франция) - Камила Джорджи (Италия) 6:2, 6:4

Йелена Остапенко (Латвия) - Греет Минен (Германия) 6:1, 6:2

Барбора Крейчикова (Чехия) - Хедър Уотсън (Великобритания) 6:2 ,7:5

Тамара Корпач (Германия) - Карол Жао (Канада) 1:6, 6:4, 6:2

Наталия Стеванович (Сърбия) - Каролина Плишкова (Чехия) 6:2, 6:3

Паола Бадоса (Испания) - Алисън Риске-Амритрай (САЩ) 6:3, 6:3

Ализе Корне (Франция) - Нао Хибино (Япония) 6:2, 6:2

Dir.bg