Григор Димитров е в третия кръг на "Уимбълдън". Най-добрият български тенисист не бе стигал до този етап на турнира в Лондон от 2017 година насам, когато отпадна в четвъртия. Днес първата ни ракета отново не даде сет, като се възстанови след колебливо начало, за да победи с 6:3, 6:4 и 6:4 Иля Ивашка от Беларус за 2 часа и 11 минути.

Това бе четвърти двубой помежду им, като вече и двамата имат по две победи на сметката си. В следващия кръг Гришо ще играе срещу Франсис Тиафо (САЩ), който е №10 в света и съответно в схемата в "Ол Инглънд Клъб".

Григор не започна блестящо и загуби още първото си подаване, изоставайки с 0:1 след ранен пробив, който Ивашка затвърди за 0:2 при първия си сервис гейм. Българинът имаше видими проблеми със сервирането и изостана с 1:3 в първия сет, но тогава буквално сякаш се прероди. Първо върна пробива за 3:3 след блестящ минаващ удар, като шестия гейм бе най-дълъг в първия сет (12 минути), а след това продължи възходящо, за да направи още един брейк за 5:3 и да направи обрата пълен с 6:3 и сет преднина.

Ивашка прекъсна серията си от пет поредни загубени гейма за 0:1 във втората част, но Димитров пак вдигна оборотите и взе три последователни, включително и пробив в третия гейм, за да дръпне с 3:1. До този развой се стигна след поредица от грешки на съперника, както и от брилянтни отигравания от страна на Григор. Това бе и единственият брейк във втория сет, но той се оказа напълно достатъчен. 6:4 за Гришо и още една крачка към победата.

В третия сет имаше общо три пробива, като за щастие два от тях бяха на сметката на първата ни ракета. И двамата тенисисти печелеха подаванията си до 3:№, но Гришо проби на нула за 4:3, само за да допусне Ивашка да върне брейка още в следващия гейм. Още един пробив в деветия гейм доближи Димитров до успеха, който обаче бе изкован трудно в самия край. Българинът имаше шест възможности да затвори мача, но така и не успяваше, като в крайна сметка го направи от седми опит за 6:4.

Срещата му с Тиафо е планирана за събота.

Дир.бг