Рекордните 9 700  пътни нарушения са констатирани от полицейските служители през месец юни на територията на Шуменска област. Броят им е с над 60% повече спрямо предходния месец май и най-високият като абсолютна стойност, откакто Областната дирекция на полицията подава ежемесечна информация за това.

Традиционно повече от половината нарушения са на скоростните режими – 6 434. 57 са водачите, карали с над 50 км/ час над максимално разрешената скорост.

Расте обаче и броят на всички други нарушения на Закона за движения по пътищата. С нередовни пътни документи са били 379, а 236 са били зад волана  на технически неизправно моторно превозно средство. За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 376 шофьори.

633 фиша и 16 акта са съставени за неправилно спиране и паркиране. 132-ма глобени за  управление без ползване на обезопасителен колан или каска, а други 27 за шофиране и ползване на мобилен телефон по време на управление.

Без застраховка „Гражданска отговорност“ по време на проверките са били 93 коли. 13 водачи са хванати да шофират след употреба на алкохол, други 9 след употреба на наркотични вещества.

През месеца са установени 32-ма, седнали зад волана без книжка.

Прекратена регистрацията на 36 моторни превозни средства, от движение временно са спрени 34. Седем са шофьорите, глобени за отнемане на предимство на пешеходци. Санкционирани са и 26 пешеходци за извършени от тях нарушения.

През юни са възникнали 58 пътнотранспортни произшествия с 16 ранени участници в пътното движение. За щастие загинали по пътищата на областта през предходния месец няма. 

ШУМ.БГ