Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Великобритания, десети кръг за сезона. Пилотът на "Ред бул" триумфира на пистата "Силвърстоун", като отново не даде шанс на своите съперници.

Подиумът допълниха двама представители на домакините - Ландо Норис с "Макларън" и Люис Хамилтън ("Мерцедес").

Единствените проблеми за Верстапен бяха на старта, когато той не потегли добре. Шампионът беше изпреварен от Норис, но в петата обиколка върна позицията си. След това отвори аванс от 4 секунди, които задържа до самия край.

В статистиката нидерландецът спечели за пръв път състезанието за Голямата награда на Великобритания. Той имаше един успех на "Силвърстоун" и през 2020 г., когато на трасето се проведоха стартове в два поредни уикенда.

Победата на Верстапен на британското трасе обаче дойде в състезанието, което беше Гран при 70 години Формула 1.

Световният шампион триумфира в шеста поредна надпревара и в общо осма от началото на 2023 г. Серията на Верстапен започна в Гран при на Маями през май, след което той спечели в Монако, Испания, Канада и Австрия.

Пилотът на "Ред бул" вече има 43 победи в кариерата си, а пред него във вечната ранглиста са само Ален Прост (51), Себастиан Фетел (53), Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (103).

Тоталната доминация на Верстапен се отразява и в класирането при пилотите. Той е убедителен лидер с 255 точки. Вторият в подреждането е съотборникът му Серхио Перес (156), който завърши едва шести. Трети при пилотите е Фернандо Алонсо със 137. Двукратният шампион завърши седми на "Силвърстоун".

Слабо се представиха и пилотите на "Ферари", като Шарл Льоклер завърши девети, а Карлос Сайнц - десети.

Следващият старт за сезона е Гран при на Унгария на 23 юли.

Дневник