България загуби с 0:3 от САЩ в последния си мач в мъжкия волейболен турнир Лига на нациите, с което завършва на предпоследното 15-о място в класирането.

В Анахайм имахме шансове да вземем първия гейм срещу домакините, но след голяма битка отстъпихме с 27:29, а после американците наложиха класа и воля - 25:19 и 25:21.

С това те финишират на първата позиция в класирането, изпреварвайки Япония и Полша.

България е втора отдолу нагоре - 2 победи и 10 поражения, въпреки че нещата спокойно можеха да са различни, като се върнем към трите двубоя, загубени в драматичен тайбрек с 2:3. Също както и тази сутрин можеше да поведем в мача... Но в спорта важни са не "ако" и "можеше", а крайните резултати.

Спечелените 8 точки ни оставиха над Китай, който завършва последен с 6 т. (също 2-10) и отива на допълнителен турнир за оставане в Катар. Ние отдъхваме, защото целта-минимум е изпълнена.

Ясно бе, че без аса Цветан Соколов, без Алекс Николов за заключителната част от надпреварата (играе на световно с младежите), без Матей Казийски, който се очаква да се завърне това лято за по-приоритетните надпревари - Лигата на нациите не е голямата мишена в амбициите ни.

Отборът на Пламен Константинов се оттегля в почивка, след което започва подготовката за двете състезания, които бяха набелязани като по-значими:

Евро 2023 стартира на 28 август, а там сме един от домакините и ще играем в групата пред наша публика във Варна.

А от 30 септември иде олимпийската квалификация в много силна конкуренция, където ще търсим участие на игрите в Париж 2024.

За статистиката от участието ни в Лига на нациите:

Победихме Словения (3:0) и Иран (3:2), а загубихме от Китай (2:3), Полша (2:3), Япония (0:3), Бразилия (0:3), Канада (1:3), Аржентина (0:3), Куба (2:3), Германия (0:3), Сърбия (0:3) и САЩ (0:3).

Дир.бг