Световният шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри ще срещне шампиона в смесените бойни изкуства Франсис Нгану в следващия си двубой. Срещата ще е на 28 октомври в Рияд (Саудитска Арабия).

Фюри, който държи титлата на Световния боксов съвет (WBC), преговаряше за обединителен мач за всички пояси с Александър Усик, но до сделка така и не се стигна.

За двубой с Нгану се говори в последната година, като двамата застанаха лице в лице за първи път още през април 2022, когато Фюри нокаутира Дилиан Уайт. Според официалното съобщение двубоят между двамата ще е "по официалните правила на бокса".

Нгану държеше титлата в тежка категория на най-голямата ММА верига - UFC, но напусна след спор за пари и подписа с Professional Fighters League (PFL).

"Когато удари първият гонг, ще летят бомби. Този човек трябва да е най-силно удрящият боец в света, но да видим как ще реагира, когато бъде ударен от мен. Нямам търпение да изляза на ринга и да покажа, че Циганския крал е най-великият в това поколение в епична битка. Франсис изглеждаше корав, когато излезе на ринга, но няма по-корав от мен и ще го видите на 28 октомври", каза Фюри.

Нгану заяви, че е чакал този мач от три години: "Мечтата ми винаги е била да се боксирам, и то срещу най-добрите. След като станах шампион в ММА, това е възможност да изпълня мечтата си. Всичко, което имам да кажа на Тайсън, е, че е по-добре на танцува на ринга, защото ако го стигна, ще заспи."


Ден преди обявяването на мача промоутърът на Александър Усик - Александър Красюк, призова Световният боксов съвет (WBC) да отнеме титлата на Фюри заради липса на активност.

"Той спазва правилата на WBC, победи задължителния си претендент Дилиън Уайт, а все още няма друг. Не нарушава правила. Но от спортна гледна точка, от гледна точка на чистия бокс, трябва да му отнемат титлата, защото няма мач от толкова време. И обявява мачове, които не се случват", каза Красюк.

Той критикува и двубоя с Нгану: "Това е просто представление. Демонстрация. Не е двубой. Двубой ще е, ако е за всички титли срещу другия шампион. Това ще е бой. Когато излизаш срещу Нгану, печелиш пари, забавляваш публиката, но това е всичко."

Усик на свой ред ще защитава титлите на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF) срещу Даниел Дюбоа във Вроцлав на 12 август. Дюбоа е задължителен претендент на WBA.

Дневник