България победи Полша с 3:0 (25:18, 35:33, 25:18) във втория си мач от група Е на Световното първенство по волейбол за младежи до 21-годишна възраст в Бахрейн. По този начин играчите на италианския селекционер Андреа Буратини си осигуриха място в полуфиналите на Мондиала.

Националите стигат до полуфинал в тази възрастова група за първи път от две десетилетия насам. За последно това се бе случило през 2003 година, когато в състава личаха имената на бъдещите ни звезди Матей Казийски, Тодор Алексиев и Боян Йорданов, като онзи отбор в крайна сметка приключи участието си с бронзов медал.

"Дружина полска" е световен шампион при 19-годишните отпреди две години, а състава в момента е в голяма част с волейболисти, завоювали титлата в предишната възраст.

Българите дръпнаха с 15:11 в първия гейм и след това задържаха водачеството, за да поведат след 25:17. Втората част бе същински трилър, като двата отбора дълго не успяваха да излъчат победител, а след маратонски гейм, спечелен от нашите с 35:33, победата бе само на ръка разстояние.

При 16:15 в третата част три поредни успешни български атаки изиграха своята роля и младежите ни ликуваха с 3:0 след 25:18.

Александър Николов бе най-резултатен за победата с 18 точки, докато Венислав Антов добави 17.

Утре нашите приключват втората групова фаза с последна репетиция за полуфиналите - срещу Иран.

Дир.бг