Александър Везенков се прибра у нас след няколко дни в САЩ, където се запозна с новите си съотборници в Сакраменто Кингс. От октомври чакаме началото на новия сезон в НБА, като за първи път от 1985-а и втори в историята, в него ще играе българин.

Саша, който е студент трети курс в Националната спортна академия "Васил Левски", се срещна с ръководството на институцията (на снимката горе - с ректора Николай Изов), подари екипите си от Олимпиакос и националния тим на България за музея на Академията, и каза:

    "Благодаря, че ми отделихте от времето си в днешния ден. Аз съм част от Национална спортна академия и обучението ми тук е първата стъпка от моите бъдещи планове - да стана добър и успешен треньор след края на спортната ми кариера.

    Благодаря за вниманието към мен, и че днес всички вие сте тук".

Баскетболистът бе придружаван от баща си Сашо Везенков - баскетболист, дългогодишен национал, а после треньор и директор, също възпитаник на НСА.

След срещата новата звезда в НБА сподели и първите си впечатления от Щатите, и новия тим, пред bTV:

"Бях шест дни там, нямах много време... Два дни в Сакраменто, три в Лас Вегас. Пътувания, изследвания... Със сигурност ново приключение. Радвам се много, всички в отбора ме приеха добре. Първите ми впечатления са прекрасни. Докоснах се до новия си тим, готов съм.

Благодаря на хората в България за подкрепата, със сигурност като четат, че един техен сънародник отива в НБА, интересът ще се повиши. Моята цел е, ако можем да запалим децата по баскетбола, да харесат играта. И този спорт, както и всеки друг, изисква големи лишения и труд.

За националния отбор призовавам да напълним залата, да помогнем на момчетата, те го заслужават. Независимо, че аз няма да мога да играя.

Ще тренирам тук с личните си треньори, както го правя в последните три години. След малко почивка, в края на август ще съм в САЩ. Има доста организационни неща, които трябва да се свършат, но имаме и достатъчно време.

Дир.бг