Италия и Португалия ще играят на финала на Европейското първенство по футбол за юноши до 19 години, което се провежда в Малта. Във втората полуфинална среща младите надежди на "Скуадра адзура" се наложиха с 3:2 над испанските юноши. По-рано португалците съсипаха Норвегия с 5:0.

Мачът между италианци и испанци се превърна в истински трилър, в който и петте гола паднаха през второто полувреме. Италианците повеждаха на три пъти и в крайна сметка успяха да удържат победата с гола на играча на Дженоа Лука Липани пет минути преди последния съдийски сигнал.

Италия се класира на втори финал в рамките на това лято на голям турнир при подрастващите, след като младежите до 20 години играха финал на Световното в тяхната възраст в Аржентина. Там обаче паднаха драматично от Уругвай с гол в 86-ата минута.

На стадиона в Малта италианците започнаха активно и на два пъти Франческо Еспозито с глава затрудни максимално испанския вратар Бруно Ирибарне. В единия от случаите имаше съмнение, че топката дори е преминала голлинията, но на юношеските мачове все още не се използват видеоповторения от съдиите (ВАР).

Но след серия от спасявания, Ирибарне най-накрая се предаде при удара с левия крак на Самуеле Винято. В 58-ата минута испанците изравниха чрез Виктор Барбера, а минути по-рано Италия претендираше за неотсъдена дузпа. Луис Хаса веднага можеше да възстанови преднината на Италия, но това се случи в 66-ата минута чрез Николо Пиусили.

Виктор Барбера, който изравни за 1:1, продължи да бъде най-голямата заплаха в испанския състав и при един от неговите пробиви топката се отклони в Якопо Регонези и влезе във вратата за второто равенство. Но в 85-ата минута Лука Липани осигури успеха на италианците с удар с глава след центриране от ъглов удар.

Нападателят на Спортинг (Лисабон) Родриго Рибейро вкара два гола за успеха на Португалия над Норвегия. Густаво Са, Уго Феликс от дузпа и Карлос Борхес оформиха крайното 5:0.

Финалната среща е в неделя от 22:00 часа българско време, а среща за 3-ото място няма да се играе и загубилите полуфиналисти вече получиха бронзовите си медали.

БТА